Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande att glida under isen

Annons
HOFORS

Trots att solen sken från klarblå himmel sågvattnet i sjön Logärden mellan Gästrikland ochDalarna inte speciellt inbjudande ut i helgen.

- Men det är faktiskt skönare i vattnet änpå land, menade Jonas Sundqvist när han gled ner iden stora vaken.

Det var Gävle dykarskola som hade kurs på Logärden.De rutinerade isdykarna Jeppe Olsson och Jonas Sundqvist sågtill att nybörjarna Per Jonsson och Roger Nieminen fick denrätta utbildningen.

- Det är faktiskt helt annorlunda att dyka under isenoch säkerhetsaspekterna är mycket viktiga, berättadeJonas Sundqvist.

Hobby året om

En annan fördel med isdykandet är att hobbynkan utövas hela året.

- Att kunna dyka 365 dagar per år är onekligenen fördel, menar Jeppe Olsson.

Att de fyra dragit iväg långt upp i storskogenhar sin naturliga förklaring. Vattnet i Logärden ärnämligen klart och sikten perfekt.

- I dag har vi faktiskt 20 meters sikt och det är ovanligt,förklarade Jeppe Olsson. Det får vi tack vare att detinte är någon rörelse i vattnet när isenligger.

De fyra fick arbeta hårt för att kunna genomförakursen. Allt material fick dras ut på isen med hjälpav pulkor. Dessutom måste den stora vaken sågas uppoch det var ett hårt arbete när istjockleken lågpå 40 centimeter. Det tog faktiskt tre timmar innan förstadykningen kunde göras.

Vatten på isen

- Under lördagen var det besvärligt eftersomdet var mycket vatten på isen, sa Jonas Sundqvist. Det varriktigt slitsamt.

Men under lördagsnatten frös det på ordentligtoch det blev lite drägligare förhållanden.

Runt om i Sverige utbildas omkring 80 isdykare per år.Roger Nieminen och Per Jonsson är hittills de enda i Gästriklandi år. För att klara kursen ska tre dyk på 20minuter var göras tillsammans med erfaren och utbildad ledare.

För att säkerheten ska vara 100-procentig finnstvå av de fyra hela tiden vid vaken fullt utrustade om någotskulle hända.

Kontroll hela tiden

- Det går inte att börja sätta påsig dykardräkten och få ordning på utrustningenom det sker en nödsituation, förklarade Jeppe Olsson.Vi som står på isen har hela tiden kontroll påde linor som grabbarna i vattnet är fastgjorda i.

- Det här är faktiskt kul, menar Per Jonsson. Detvar riktigt spännande att få glida ner i vattnet. Defyra skottade också upp en cirkel med 40 meters diameterbara för att dykarna skulle få lite begrepp om varde befann sig.

- Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå att semönstren på isen så pass bra som jag gjorde,menade Per Jonsson.

Roger Nieminen har tidigare gjort dykningar i havet, men villenu gå den här kursen för att få lärasig säkerhetsdetaljerna.

- Dessutom blir ju säsongen förlängd, sa RogerNieminen.

Allt fler dyker

Under senare år är det också mångaäldre som lärt sig dyka.

- I dag är det många som semestrar i sydliga nejderoch det PADI-system som dykarna använder är godkäntöver hela världen, förklarade Jeppe Olsson.

Det är torrdräkter som används. Garanteratvattentäta.

- Vi blir faktiskt lite svettiga när vi dyker, sa JonasSundqvist. Trots att det bara är plus två grader ivattnet.

Jonas Sundqvist och Roger Nieminen tog första dykpassetpå eftermiddagen.

- Hejdå, sa de innan luftmunstyckena kopplades påoch de försvann ner i djupet.

Mer läsning

Annons