Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande recept och berättelser

/
  • Skogens mat – en resa i litteraturens landskap
Gert Klötzke och Karsten Thurfjell
Albert Bonniers förlag

Det här är faktiskt ett riktigt praktverk med förföriskt vackra bilder från den svenska skogen där huvudingredienserna till Klötzkes recept har hämtats. Älgrulader med potatispuré och rårörda lingon – det låter väl smaskens och inte så lite husmanskost. Jag noterar också att mästerkocken inte faller för oskicket att lägga baconskivor i ruladerna, späck ska det vara! Men baconlindad gädda i folie tycker jag verkar vara en rätt där bacon används på ett förnuftigt sätt. Det finns gott om exempel på spännande rätter av vilt, svamp och fisk. Oftast tillsammans med moderna inslag. Fast i grunden är det råvaror från skogen. Och så är det berättelserna, utvalda av Karsten Thurfjell: Älgjakt med Kerstin Ekman. Viltpölsa och tjäder med Torgny Lindgren. Fiskafänge med Fritiof Nilsson Piraten. Svampkungens son av Marie Hermanson. Underbara texter som verkligen platsar bland de spännande recepten. Och i många fall är de viktiga påminnelser om att mat från skogen och vattendragen en gång i tiden faktiskt var livsavgörande för vårt land.

Annons

Mer läsning

Annons