Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad av landstinget - tillbaka som konsult

/

Han fick sparken som divisionschef och lämnade landstinget. Nu återvänder han – som konsult. Gunnar Jansson ska utreda ambulansdirigeringen för Gävleborg och fem andra landsting.

Annons

Gunnar Jansson petades i oktober i år från posten som chef för operationsdivisionen i landstinget i Gävleborg. Orsaken var att han inte motsvarat förväntningarna när det gällde att hålla i ekonomin och genomföra kostnadsnedskärningar.

Gunnar Jansson kunde lämna landstingsorganisationen med ett avgångsvederlag på 1,2 miljoner kronor. Summan motsvarar 85 procent av hans månadslön i 18 månader.

Men Jansson hann knappt säga tack och adjö innan han fick ett nytt uppdrag för landstinget. Han ska på konsultbasis medverka i en utredning av hur ambulansdirigeringen ska gå till i Gävleborg och fem andra landsting.

– Jag hade inget att göra och när de tillfrågade mig tackade jag ja. Om de vill nyttja min kompetens är jag bara glad för det, säger Gunnar Jansson.

Gunnar Jansson har en bakgrund som utbildningschef vid Räddningsverket och det är bland annat den meriten som gjort att kan kvalificerat sig för det nya utredningsuppdraget. Utredningen görs av ett konsultbolag dit Gunnar Jansson är knuten och uppgiften är, som GD tidigare berättat, att undersöka möjligheterna för de berörda landstingen att ta över ambulansdirigeringen från SOS Alarm.

Gunnar Jansson säger att han nu håller på att ”skapa sig ett eget liv” och ser det nya konsultuppdraget som en del i det. Det ger honom också en extrainkomst vid sidan av avgångsvederlaget från landstinget.

Ambulansutredningen är inte det enda uppdrag Gunnar Jansson har för landstingets räkning. Han är även fortsatt inkopplad i arbetet med att rekrytera läkare i Baltikum, en satsning han var med och drog i gång tidigare i år.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark var den som såg till att Gunnar Jansson byttes ut som divisionschef. Han ser inget märkligt att landstinget nu anlitar honom som konsult.

– Nej, Gunnar Jansson har i många avseenden gjort ett bra jobb i landstinget och han har erfarenheter som kommer väl till pass i det här utredningsarbetet, säger han.

Det kostar de sex landstingen ”några hundra tusen kronor” att anlita konsultbolaget för utredningen, enligt Svante Lönnbark. Några möjligheter att göra utredningen i egen regi finns inte, anser han.

– Det krävs en specialkompetens som vi inte har, säger han.

Mer läsning

Annons