Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav får ortopedchef att hoppa av

/

Sven Erik Keisu slutar som chef för ortopedin i Gävleborg.

– Jag är inte beredd att göra de neddragningar som ekonomin kräver, säger han.

Annons

Chefsturbulensen fortsätter i landstinget i Gävleborg. Nu är det dags för byte på ortopedchefstolen.

Den 57-årige ortopedläkaren Sven-Erik Keisu har lett verksamheten i fyra år. Hans chefskontrakt går ut först 2013 men han väljer att kliva av redan nu.

Bakgrunden är bland annat de ekonomiska svårigheter som kliniken står inför.

– De pengar vi har till förfogande räcker inte till den verksamhet jag anser behövs, säger han.

Landstinget bedriver i dag akut och planerad ortopedisk sjukvård i Gävle och Hudiksvall och planerad ortopedisk sjukvård i Bollnäs.

I april övergår Bollnäs sjukhus i privat regi, därmed tappar ortopedin en del av sin budget. Tappet blir, enligt Sven-Erik Keisu, så stort att det blir svårt att driva de kvarvarande enheterna i Gävle och Hudiksvall på det sätt han önskar.

– Jag anser att det behövs akut ortopedi både i Gävle och Hudiksvall. Om man lägger ner i Hudiksvall måste patienterna tas om hand i Gävle i stället och det blir varken bättre eller billigare, säger han.

Sven-Erik Keisu blir kvar i landstinget. Han har accepterat ett erbjudande om att bli chefläkare i Division operation, den division ortopedin ingår i. Det är tänkt att han ska tillträda den nya tjänsten den 1 februari.

Därmed får divisionen två chefläkare.

– Det är en stor division som behöver två chefläkare. Den här tjänsten har stått vakant länge, därför är jag glad att Sven-Erik vill ta uppdraget, säger Helena Björkman, nytillträdd chef för Division operation.

Hon kan förstå att Sven-Erik Keisu är bekymrad över de ekonomiska svårigheterna men framhåller att ortopedin inte är mer utsatt än andra verksamheter.

– Hela sjukvården står inför tuffa utmaningar. Vi har tuffa ekonomiska förutsättningar att förhålla oss till. Vi bor i det län vi bor och har de skatteintäkter vi har, säger hon.

Division operation går sedan flera år med underskott. För att få ekonomin i balans kommer det att krävas fortsatta åtgärder.

Exakt vad det handlar om för ortopedins del kan Helena Björkman inte gå in på i dag.

Åsalinnea Davidsson, i dag verksamhetsutvecklare inom operationsdivisionen, blir tillförordnad verksamhetschef för ortopedin under tiden rekrytering av ny ordinarie chef görs.

Mer läsning

Annons