Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speakern som alla vill ha

/
  • Som speaker får man ibland göra direktintervjuer också. Här snackar Kenth Larsson med Krobbe Lundberg under en veteranmatch.

Annons

Bland de aktiva i Läkerol Arena i dag finns det en som varit med i fem VM-finaler.

Junior-VM-finalen i Gavlerinken 1993.

Senior-VM-finalen i Globen 1995.

Senior-VM-finalen i Scandinavium 2002.

Curling-VM-finalen för herrar i Gavlerinken 2004.

Curling-VM-finalen för damer i Gavlerinken 2004.

Vem i hela världen har upplevt allt detta? Jo, Kenth Larsson. Speakern som alla vill ha.

Kenth Larsson är nästan född i sekretariatet. Han var bara fem-sex år när han fick följa med pappa Hans och morfar Axel Svensson (ni som var med då minns säkert Pälsa) till matcherna på gamla Isstadion på Nynäs. Båda två jobbade i sekretariatet under matcherna, både där och i Gavlerinken sedan den tagits i bruk 1967. Pappa som protokollförare och morfar som tidtagare.

– Jag satt alltså i båset redan då och sitter fortfarande kvar, säger Kenth.

Han fick själv börja hjälpa till på mindre matcher – typ ungdomsturneringar och TV-pucken – under den första säsongen i Gavlerinken, men på det stadiet mest som dörröppnare i utvisningsbåset. Sedan 1973, i 36 år, är han ordinarie i sekretariatet under Brynäs hemmamatcher. De flesta åren som mycket respekterad och omtyckt speaker.

Det var 1993 som Svenska Ishockeyförbundet började ringa till Kenth inför Sweden Hockey Games, som det hette då. De behövde en ny speaker i Globen, och när någon sa att den där killen i Gävle är ju duktig så instämde allihop.

Sedan dess har Kenth kallats in vid alla Sweden Hockey Games, och med tiden utvidgades uppdraget. Numera sköter han mikrofonen vid alla Tre Kronors matcher i Sverige och under alla matcher i LG Hockey Games. Inte bara Sveriges, alltså.

Dessutom får han rycka in vid diverse lite udda uppdrag. Som TV-puckens 50-årsjubileum på Hovet och invigningen av nya ishallen i Söderhamn.

– Och inte minst Hockeyns Dag här hemma. Det är riktigt roligt!

Mer läsning

Annons