Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...spelet som får mamma att ta pojkarnas plats vid datorn

/
  • Foto: NICK BLACKMON Familj. Jonathan, Jakob och Agneta Lagerberg gillar att spela The Sims. Ibland kan det vara svårt att samsas är alla vill spela men då kryper de tätt ihop och hjälps åt.

Jonathan Lagerbergs familj är arbetslös. Han har glömt att skicka dem till jobbet. En gång fick de utebli men inte två. Efter Jonathans slarv fick de sparken direkt.
Nu är det inte Jonathans riktiga familj det handlar om utan hans Sim-familj.

Annons
Jonathan är 13 år och i dataspelsåldern. Men det är varken han eller lillebror Jakob, sju år, som spelar mest. "The Sims" har även fått mamma Agneta att spela dataspel. Hon fastnade direkt för "The Sims" som närmast kan beskrivas som ett elektroniskt dockskåp.
- Det är jag som spelar mest av oss. Det blir i perioder. Jag gillar spelet eftersom man måste tänka långt fram, säger Agneta.
Jonathan köpte spelet när han var på besök hos morfar. Spelet hade nyss kommit ut i handeln.
- Jag ringde mamma och sa att jag köpt ett spel som hon skulle gilla. Hon tycker om att inreda, berättar Jonathan.

Han hade rätt. Oftast spelar Agneta när hon behöver rensa hjärnan. I stället för att läsa en bok eller gå att lägga sig tidigt kopplar hon av med simmarna. Det blir lätt både två och tre timmars avkoppling i mysfåtöljen vid datorn i källaren.
Agneta är ett exempel på den nya grupp av spelare, vuxna kvinnor, som lockats till datorn av The Sims. De typiska ungdomsspelen rör hon inte annat än när sönerna vill ha en motspelare de kan spöa. De enda spel hon gillat tidigare är Tetris och kortspel.
Agneta trodde att minstingen Jakob skulle vara för liten för spelet. Han var bara fem år när Sims flyttade in.
- Jag fick läsa för honom en del i början men han lärde sig snabbt när det blev för mycket rött på mätarna.
Får inte simmarna mat, sköta hygienen, ha roligt och utveckla sig dör de. Är de till exempel hungriga syns det på en mätare som visar rött, är de mätta visar mätaren grönt.
- Jag tycker om att bygga hus och handla, berättar Jakob.
Jonathan gillar också att bygga hus men det ska vara riktigt stora hus och han vill gärna inreda dem med så många häftiga prylar som möjligt. Det kan han göra med grundspelet och de två tillägg familjen har köpt.
- Men jag skulle vilja ha husdjuren och Holiday. Jag ska ladda ner lite saker också men vi har bara haft internet någon månad så det har inte blivit av än, säger Jonathan.

Han håller sig med ett hus i taget men han flyttar gärna med sin familj då och då. Agneta och Jakob har tre-fyra hus vardera på gång och flera familjer.
Agneta har bland annat ett hus där det bor två kompisar. Den ena jobbar inom underrättelsetjänsten. Hon tjänar rätt bra vilket betyder att Agneta kan köpa fina möbler och prylar till huset.
Jakob har byggt en lyxvilla med övervåning. En brandman går ut från huset. En spis har brunnit så nästa gång Jakob spelar har han en del att reparera. Men så ska det vara eftersom spelet går ut på att handla, bygga och leva.
Självklart kan det bli en del tjafs om vems tur det är att sitta framför datorn men det brukar lösa sig. Alla i familjen ska vara nöjda oavsett om det är familjen Sims eller familjen Lagerberg.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons