Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadiga bopålar i Botjärn

Annons
BOTJÄRN / Hem till byn

För elva år sedan bestämde sig Åke ochMargareta Larsson för att arrendera ut sitt jordbruk. Deär nionde generationen Larsson på Jansasgårdenoch blev den första utan lantbruk.

- Vi började fundera när vi stod med höet ochbarnen undrade om vi inte skulle gå och bada. Hela julivar uppbokad, säger Margareta Larsson som är lärarepå Murgårdsskolan.

Familjen flyttade till Jansas 1978 och för sex årsedan sade Åke Larsson upp sig från Lantmäterieti Gävle och startade eget som kartritare på övervåningen.

170 m över havet

- Jag brukar säga att det är kartor påhög nivå, säger han.

Han berättar att gården är den högstbelägna permanentbostaden i kommunen med sina 170 meter överhavet.

Han saknar inte stadslivet, "det vore skillnad om man varyngre" och får arbetskamrater genom samarbetet med en Sandvikenfirma.I arbetsrummet står två stereoinstrument liksom datorer.I dem bildar flygfotografier en tredimensionell bild av landskapet.

Han avläser sådant som trädhöjd, volymoch högsta punkt, uppgifter som han matar in i en kartdatabas.Resultatet kopieras sedan över en annan karta och skickastill uppdragsgivaren Norra Skogsägarna i Umeå.

- De har mest nytta av att jag kan mäta medelhöjdeni beståndet. Sedan kompletterar fältpersonalen påplats.

Nedanför Jansas ligger tjärnen som gett byn sittnamn. Den första generationen Larsson, Johan Larsson, slogsig ned här tillsammans med hustrun Margta Ersdotter i börjanav 1700-talet.

Första Cylindan...

I ett rum i ladan har Åke Larsson prydligtsamlat gamla föremål från gården.

Förutom bekanta har även pensionärsgruppertittat in. Här finns den roterande trätunnan, en tvättmaskinsom han skämtsamt kallar den första generationens Cylinda,verktyg för snickring och timring, köksdon och redskapför linhantering bland annat.

Fredrik Larsson är yngst av de tre barnen. I höstbörjar han på universitetet i Uppsala, där storebrorredan finns. Storasyster bor i Sandviken.

Margareta Larsson berättar att i samma veva som familjenflyttade hit så vände trenden och det flyttade in barnfamiljeri de två byarna. En utveckling som har hållit i sigberättar de.

På frågan om han tänker bli den tionde generationenpå gården svarar Fredrik Larsson:

- Det vet man aldrig.

Mer läsning

Annons