Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ständig information

Annons

– Ska bara kolla en grej, det tar bara nån minut.

Jag vet inte hur många gånger jag yttrat den meningen, samtidigt som jag grävt nervöst i fickan efter telefonen. Och nästan varje gång känns det lika angeläget.

Det kan vara för att kolla någon av tidningarna eller för att skriva på Twitter. Det kan vara så att jag just i det ögonblicket måste ta reda på hur många avsnitt av den gamla såpan Rederiet som egentligen sändes.

Jag har visserligen inga barn. Men väl familj, vänner och kollegor i min omgivning som hela tiden får konkurrera om min uppmärksamhet med en liten mojäng som konstant bränner hål i fickan.

Ibland försöker jag intala mig själv att denna informationshunger är en styrka i min bransch. Att jag som journalist vinner något på att hela tiden vara uppdaterad och varje minut ha koll på läget.

Men jag vet mycket väl att det bara är omskrivningar för ett beroende. Och varje gång jag plockar upp telefonen är det för att få fixen som för ögonblicket stillar mitt begär.

Det är nu som jag borde säga att mitt beteende är galet. Att det var bättre förr, före smartphonen. Att mitt liv skulle bli rikare och lyckligare om jag lät den vara.

Fast det tänker jag inte göra, för det vore att göra våld på mig själv. Jag älskar min telefon och hoppas aldrig att jag behöver skiljas ifrån den.

Men om det är beroendet eller det sunda förnuftet som talar låter jag däremot vara osagt.

För övrigt sändes 318 avsnitt av Rederiet, kollade just upp det, det tog bara nån minut.

Mer läsning

Annons