Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig är nöjd med Carema

/
 • Stig Hillman har bott i tre år hos Carema Care i Stigslund och trivs bra. I bakgrunden syns vårdbiträdet                       Jessica Larsson.
 • Stigslunds verksamhetschef Bo Österholm visar boendet för GD.
 • Vårdbiträdet Paula Heinonen blir mycket ledsen när hon får höra om hur kollegorna på andra äldreboenden missköter arbetet.

Carema Care är i blåsväder efter att missförhållanden på vårdföretagets äldreboenden uppdagats. Men på boendet i Stigslund känner varken ledning, personal eller pensionärer igen sig i bilden som nu framtonar.

Annons

Personalbrist och dålig hygien har rapporterats från två äldreboenden i Stockholmstrakten. På ett boende i Falun ska en dement man ha lämnats att dö ensam framför en påslagen tv. Det har kommit uppgifter om att gamla får sina blöjor vägda för att se hur mycket de kan kissa i dem innan de behöver bytas. Dessutom har Carema betalat ut bonusar motsvarande flera månadslöner till sparsamma verksamhetschefer för att de ger ägarna större vinst.

Stigslunds verksamhetschef Bo Österholm känner inte igen företaget i mediernas beskrivning.

– Vem ska man lita på? Jag blir konfunderad när pressen skriver en sak om boendet i Falun som inte alls verkar stämma. De uppgifter jag har fått är att kunden dog i sin säng och att extra personal inkallades för att vaka, säger han.

På Carema Care i Stigslund diskuteras saken bland personalen, de gamla och de anhöriga. Enligt Bo Österholm har de alla svårt att förstå att de tillhör samma företag som de skandalexempel som nu avslöjas.

– Det är mycket besvärande för personalen, givetvis, men vi har fått förvånansvärt lite frågor från de anhöriga. Tvärtom är det många av de gamla och de anhöriga som inte känner igen det de kallar ”vårt Carema” när de hör om hur det är på andra ställen.

Han själv har jobbat för kort tid för att få någon bonus, men sörjer inte systemets bortgång.

– Jag tycker att det är bra att det försvinner. Vi kanske kan ha ett annat bonussystem där pengarna går tillbaka till verksamheten i stället.

Bo skrattar besvärat när han får frågan om blöjorna.

– Det är ett missförstånd. När kunderna först kommer hit så väger vi somliga blöjor för att veta vilken sorts blöjor vi ska använda. Det finns många olika varianter och det gäller att välja rätt. Vi låter dem inte ha nedkissade blöjor på sig.

Vårdbiträdet Paula Heinonen har arbetat i fem år i Stigslund och är fackligt skyddsombud. Hon förfäras över hur det verkar se ut på andra äldreboenden som Carema driver, men ser inga missförhållanden i Stigslund.

– Hur kan man låta någon dö ensam framför tv:n? Illa, illa. Det känns tungt när andra missköter sig, men vi försöker fokusera på våra farbröder och tanter och göra vårt arbete så gott vi kan. Vi har mer personal här än vad de har på de ställen det skrivits om. Det blir väl så när allt handlar om pengar. Att vinsten försvinner någon annanstans visste vi, men inte att det såg ut så här, säger Paula Heinonen.

84-årige Stig Hillman har bott i Stigslund i tre år. Han har det bra, men tycker att matsedeln börjar bli lite enformig.

– Jag trivs bra här, men vi saknar en uteplats. Fast vi har en terrass med väldigt fin utsikt, säger han.

Många av de gamla och de anhöriga känner inte igen det de kallar ”vårt Carema” när de hör om hur det är på andra ställen.

Mer läsning

Annons