Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendium för arbete om TBC

/

En 18-åring med stort historiskt intresse, Isabelle Skareng, har belönats med ett stipendium på 1 000 kronor från hembygdsföreningen Gävle Gille för förtjänstfullt ­lokalhistoriskt arbete.

Annons

Isabelle, nybliven student vid Vasaskolans spetsutbildning inom humaniora, skrev om dödligheten i tuberkulos i Gävle under det tidiga 1800-talet, det vill säga innan denna sjukdom kulminerade i Sverige.

Tuberkulos är en infektionssjukdom som tidigare kallades lungsot och som under det sena 1800-talet nog var den vanligaste dödsorsaken i vårt land, näst efter ålderssjukdomarna.

I historia C på Vasa under höstterminen var temat medicinhistoriskt, och uppgiften var att forska utifrån digitala källor, detta efter tidigare uppgifter med arkivstudier.

Isabelle fann att ungefär vart tionde dödsfall i Gävle åren 1800-1830 berodde på tuberkulos, som vid denna tid var obotlig men som i dag behandlas med antibiotika.

Under denna tid ökade stadens folkmängd, liksom smittspridningen, bland annat genom inflyttning från landsbygden till tätbebyggelse. År 1800 var invånarna 5 400, 1830 var de 7 700.

Mer läsning

Annons