Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendium till Alexander

/

Historia är inte något objektivt. Hur historia berättas, exempelvis i en utställning, säger något även om den tid då utställningen arrangeras.

Annons

Hur Länsmuseet Gävleborg (tidigare kallat Gävle museum) under 70 år förmedlat historisk kunskap genom sina utställningar, det är temat för ett belönat examensarbete på kandidatnivå vid högskolan i Gävle. 26-åriga Alexander Lejon fick vid Gävle Gilles årsmöte i Betlehemskyrkan 31 mars ett stipendium på 5 000 kronor för studien ”Ett museum utställt”.

Under museets första decennier, från starten 1940, stod föremålen i centrum i de historiska utställningarna.

Det var en konservativ historieförmedling där kungar, brukspatroner, lokala politiker och andra maktens män fokuserades, konstaterar författaren. På 1960-talet speglade många utställningar handel och industri i Gävle. 1970-80-talens utställningar innehöll vänsterideologiska budskap, menar han, medan besökardeltagande fick större betoning senare. I de nyaste utställningarna finner han mer av underhållningssyfte – det ska vara kul att gå på museum.

Alexander Lejon växte upp i Luleå, är snart klar med sina fem år på lärarprogrammet i Gävle och planerar att fortsätta med studier i historia.

Mer läsning

Annons