Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brist på organ

GÄVLE25-30 patienter i Sverige väntar just nu på lungtransplantation. Resultatet blir oftast bra. Men alla hinner inte fram i tid.

Annons
- 18-20 procent av de väntande dör i kön, säger Ulla Nyström, transplantationskoordinator vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Det råder stor brist på organ för transplantation i Sverige. Totalt köar närmare 700 personer för att få ett nytt organ. I många fall kan patienten få vänta länge. Att till exempel få en ny njure kan ta tre-fyra år, om man inte har någon anhörig eller vän som kan ställa upp som donator.
Hur många transplantationer som görs varje år varierar. Avgörande är hur stor tillgången på organ är.
När det gäller lungtransplantationer har antalet skiftat kraftigt de senaste åren. I fjol gjordes 50 sådana. Lungtransplantationer utförs endast vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och vid sjukhuset i Lund.

Ett gott liv
Hälften av dem som köar för att få en ny lunga har lungemfysem. Övriga har andra sjukdomar som angriper lungorna, till exempel lungfibros, cystisk fibros och medfödda hjärtfel som kan innebära behov av både nytt hjärta och ny lunga.
85 procent av dem som får en ny lunga överlever i minst ett år. 60-70 procent lever fortfarande efter fem år, enligt Ulla Nyström.
Lars Eklund är ordförande i Viking, riksföreningen för hjärt- och lungtransplanterade. Han fick en ny lunga för tolv år sedan och lever fortfarande i dag ett gott liv.
- Jag har just varit ute och skottat snö, säger han när GD når honom per telefon i bostaden.
Lars Eklund hade svår lungemfysem. För att kunna andas behövde han syrgas. Det blev många akutfärder till sjukhuset under åren före transplantationen, minns han.
- Hade jag inte fått en ny lunga hade jag inte suttit här och pratat med dig nu, jag hade inte överlevt, säger han.

Bristen bekymrar
Lars Eklund är 62 år i dag och hoppas ha ytterligare några goda år framför sig. Han är däremot mycket bekymrad över den brist på organ för donation som råder i Sverige.
- Egentligen är de allra flesta svenskar positiva till donation av egna organ. Problemet är att de inte tydligt talar om det för sina anhöriga. När donation blir aktuell tillfrågas de anhöriga och om de inte vet den dödes inställning säger de ofta nej, säger han.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons