Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora förändringar har skett i smedjan

Annons
HANTVERK / Smed

Den som tror att en smed står vid sitt städ ochatt ässjan brinner i bakgrunden ligger lite fel i tiden.Nu är det maskiner som gäller och städet ståroch samlar damm.

Sven Wahlberg, eller Svitas som han kallas, har varit smedi över 40 år. Sedan 1962 jobbar han på Sundbergssmide som numera är hans eget företag. I verkstadenär det fullt av verktyg, stål och prylar överallt. Det råder ett trivsamt lugn och ståldammet harlagt sig tillrätta.

- Då, när jag började hade vi jordgolv ochdet var mer hantverk. Nu görs det mesta med maskiner. Tidigarejobbade jag på Gävle varv en fem-sex år och föredet på velocipedfabriken som tillverkade cyklar. Frej hettede.

Sven är, som de flesta smeder, självlärd.

- Det är dåligt med skolor. Det bästa voremed lärlingar men man har inte tid. Det är efterfråganpå smeder men svårt att få tag i dem. Nuförtidenlär de sig mest att svetsa. Jobbet är tungt och intespeciellt attraktivt.

Byggde båtar

Svens pappa och farfar jobbade på varvet medatt bygga båtar. Vad de hade för yrke är liteoklart, de kunde det mesta. Men Sven hade en annan dröm.

- Man lärde sig yrket av de gamla farbröderna påvarvet men min största önskan var att bli snickare.Det tänkte jag på när jag stod där påslöjden men så blev det inte.

Men Sven ångrar sig inte. Han trivs med jobbet och tyckerdet är omväxlande även om tidspressen blir störreoch större.

Tungt är det också. Ibland ska tunga balkar ini lägenheter där det inte går att ordna lyftanordningar.Tidvis jobbar smeden även ute i sträng kyla. Jobbetär inte heller helt riskfritt.

- Jag hade en kompanjon som förolyckades på Korsnäsför två år sedan. Han fick en balk i huvudet,berättar Sven med en sorgsen glimt i ögonen.

Nu har han tre anställda plus dottersonen som sommarjobbar.

- Vi gör allt mellan himmel och jord i stål, sägerhan och får det att låta självklart.

Att smida hästskor eller svärd har han aldrig gjort,det är han alldeles för ung för. Det tillhördegammelvärldens smedsjobb. Sånt görs på fabriksen många år tillbaka.

- Jag har gjort en del skyltar, bland annat åt Gävlemäklarnaoch Gula villan men det var mer konstsmide. Förr var detmycket balkongräcken och trappräcken men i dag görsde i aluminium. Jag har gjort hela Sätra och på polishusethade jag jobb i två år. Flanör och Nian, därvar det mycket balk.

Cirkuskupol

Roligaste jobbet han gjort var kupolen till Furuviksnya cirkusbyggnad.

- Det är en fribärande stålkonstruktion, berättarhan lite stolt.

Ett viktigt jobb som ingen varken ser eller berömmer.

- Vid ombyggnationer är det mycket balkar som avväxlar.Ja, det är balkar i väggarna för att ta upp lasten,alltså våningarna ovanför och taket, förklararhan.

För den oinvigde är det inte helt lätt attförstå skillnaden mellan svetsare och smed.

- En svetsare svetsar ihop saker. Smeden svetsar, läserritningar, ska kunna göra giggar och vara all round.

En relativt ny sysselsättning för smederna ärinbrottsgaller. Sådana fanns inte när Sven började.

- Nu gör vi mycket sånt. De måttbeställs.Helst skulle jag vilja hålla på med mer konstsmidemen det är inte lönsamt. Ibland gör jag det ändåför att vara snäll.

Det är alltså inte mycket av Svens arbete som synsutåt men det finns åtminstone ett undantag. Han harreparerat de vackert vågiga tenarna på slottets staket.

- Då gör man en gigg, en form, som ståletpressas ned i, säger han och visar.

Maskinen kan pressa 100 ton. Andra maskiner i verkstaden ärstans, profilsax som klipper vinkeljärn och plattjärn,slipmaskin som polerar rostfritt, kapmaskin, kallsåg ochringvals som böjer rör i olika former. Men städet,smedens symbol, står i det närmaste orört.

Sven smider aldrig åt sig själv men som pensionärtänker han ägna sig åt smide i mindre skala, nämligensilversmide. Han har redan gått kurs.

Mer läsning

Annons