Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storlandstinget ligger på is

/

Efter 150 år är landstinget på väg att försvinna. Men bara till namnet. Det nya ”Region Gävleborg” blir en fortsatt länsangelägenhet. Drömmen om ett storlandsting i Svealand stannar tills vidare vid en dröm.

Annons

Ända sedan starten 1863 har Gävleborgs läns landsting bestått av Gästrikland och Hälsingland. Bortsett från att Gävle stad under 70 år stod utanför har de geografiska gränserna varit desamma hela tiden.

Så lär det fortsätta, åtminstone under överskådlig tid.

Den av många ledande politiker så hett önskade landstingsfusionen där Gävleborg skulle vara en del i en stor Svealandsregion med bland andra Uppsala och Dalarna är inget hett spår just nu.

– Frågan ligger på is, konstaterar Eva Tjernström, S, landstingsstyrelsens ordförande i Gävleborg.

Att diskussionen ligger nere beror inte på att politikerna har ändrat sig i sakfrågan. Det finns sedan länge en utbredd uppfattning i Landstingssverige att många av dagens landsting är för små befolkningsmässigt och att en sammanslagning till större regioner skulle göra det lättare att samverka inom sjukvården.

En sammanslagning skulle också göra de i dag små landstingen starkare i förhållande till Västra Götaland, Stockholm och de andra stora drakarna.

Problemet är att det inte gått att komma överens om vem som ska gå ihop med vem. Gävleborg har i två omgångar försökt hitta en lösning med sina grannlandsting utan att lyckas.

– Det här är jättekomplicerat. Diskussionen fastnar i frågor om var den och den ska sitta och var det och det ska ligga. Det är så vi människor fungerar, säger Eva Tjernström.

För Gävleborgs del slutade diskussionen med att man bestämde att bilda region med sig själv. Om planerna godkänns av regeringen kommer landstinget att 2015 ombildas till region och förutom klassiska landstingsverksamheter som hälso- och sjukvård även ägna sig åt uppgifter som näringslivsutveckling, strukturfonder och infrastruktur.

Eva Tjernström ser en fördel med att de regionala frågorna, som i dag är spridda på flera händer, i större utsträckning hamnar under samma hatt.

– Vi blir tydligare som län. Det blir lättare att dra åt samma håll, säger hon.

Nyligen presenterades ett förslag till ny länsindelning i landet. Den gav inte någon draghjälp till storregionivrarna. De hade hoppats på betydligt större grepp än att Gävleborg ska samordnas med bara Dalarna. För att få bärighet i en ny region bör Uppsala och helst flera andra landsting i Svealand vara med. Att pussla ihop en sådan region blir än svårare med den nya länsindelningen.

– Det blir mer motlut, konstaterar Björn Brink, C, landstingsfullmäktiges ordförande.

Men det är inte alla som drömmer om storregioner. I Gävleborgs landsting gläds Moderaterna och även Sverigedemokraterna åt att planerna gått i stå.

– Vi ser gärna mer av samarbete mellan landstingen. Men inget blir bättre av att man slår ihop och organiserar om. Det blir bara kontraproduktivt, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

En ny Svealandsregion med sju landsting tornade upp sig om en dröm för ledande landstingspolitiker. Men drömmen sprack – åtminstone för tillfället.

Björn Hanérus

Mer läsning

Annons