Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslaget i alla väderstreck

Annons
KUNGSBERGET/ Hem till byn

Grusvägen får en gräsrand i mitten, svängeroch börjar bära uppför. Gångstigen sedanär brant, gräset axelhögt och Anders Hillströmi Järbo naturskyddsförening stretar uppför sydöstsidantill Gillbergs (eller Hillbergs) ide, en grotta skapad av mäktigastenbumlingar.

- Det är inte många som är här. Det talasmycket om det, men de hittar inte hit, säger Anders Hillströmoch berättar att skyltning till vad Kungsberget har att erbjudasommartid är på gång.

Här i grottan ska enligt sägnen en rövare habott, som nattetid kom ner till bygden för att försesig med vad han behövde. Det är en populär historiai skolklasserna som Anders Hillström tar med hit upp. Självklättrade han i grottan som liten pojke.

Fortsätter man stenklättringen kommer man såsmåningom till det så kallade sydberget.

- Berget tar upp värmen och håller den kvar övernatten. Där är högre dygnsmedeltemperatur äni omgivningen, säger Anders Hillström.

Bra grogrund

Det gör att växter som annars inte skulleklara sig så här långt norrut frodas, till exempelhassel, springkorn och vippärt. Bland andra Järbo naturskyddsföreninghar hos länsstyrelsen bett om ökat skydd för området,men något svar har inte kommit ännu.

Anders Hillström berättar att naturreservatet Kungsberget,som omfattar 540 hektar, var länets första. Det bildades1971.

Buller på avstånd

Bilbullret får hålla sig på avstånd.Förra året förbjöd länsstyrelsen motortävlingari naturreservatet. Men Kungsbergets motorbacke, där Järbomotorklubb har tävling och träning, ligger utanförreservatet.

Den första banan upp till toppen anlades 1929 av svenskamotorklubbens gävleborgsavdelning skriver Joel Järbingi Järbo i gästrikebygd. Under de följande årenvar motortävlingarna populära och lockade som mest 7000 åskådare.

1937 började man röja för skidbacken och åretdärpå hölls den första slalomtävlingeni Gästrikland.

På sydvästra sidan visar de brandgula markeringarnaatt gästrikeleden går förbi, men det är intemånga vandrare på leden berättar Anders Hillström.

Intill ledens vindskydd stannar han till för att visaStorgranen.

Och nog är den stor alltid, den runt 250 år gamlagranen. Blicken försvinner upp längs stammen utan attnå toppen. Anders Hillström plussar på den slitnadomänskyltens uppgifter och gissar att granen är runttrettio meter hög.

Därefter väntar Härnen och några andrafiskesjöar i skogen, innan vägen viker av in mot berget,Kungsberg och Botjärn.

Mer läsning

Annons