Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressa mindre för att undvika migrän

/

Varje år inträffar cirka 13 miljoner migränanfall i Sverige.

Antalet skulle kunna minska om patienterna lärde sig att undvika onödiga stressituationer.

Annons

Kerstin Hedborg, lektor och lärare på sjuksköterskeprogrammet på Högskolan i Gävle, har forskat om sambandet mellan stress och migrän.

I går kom hon till Stadsbiblioteket i Gävle för att hålla ett kort föredrag om vad migrän är och vad man kan göra för att förebygga migränanfall. Ett 20-tal personer lyssnade.

– Migrän är en folksjukdom som inte bara innebär ett lidande för den som drabbas utan som också kostar samhället pengar, sa hon.

Stadsbiblioteket och högskolan arrangerar en föreläsningsserie som heter ”12 minuter över 12” och som handlar om forskning och populärvetenskap. Tanken är att föreläsarna bara ska prata i tolv minuter. Kerstin Hedborg hade dock mycket på hjärtat och fick dra över för att hinna med allt.

Åhörarna fick veta att stress är en viktig utlösande orsak till migränanfall. Ofta inträffar anfallen inte när man är aktiv på jobbet utan när man kommit hem och ska koppla av.

– Det är viktigt att skaffa sig livsstilskompetens, att lära sig styra över sitt liv så att migränen inte tar kontrollen, menade Kerstin Hedborg.

Som migränpatient bör man äta så att man får en jämn tillförsel av näring. Blodsockerfall och ”sockerchocker” ska undvikas. Man bör också fundera kring hur man reagerar mentalt på olika saker och se till att man undviker situationer som utlöser migränanfall.

– Om man vet att man varje gång det är arbetsplatsträff på jobbet blir så frustrerad att man sedan går hem med migrän bör man tänka efter. Ska jag fortsätta gå på träffarna när jag vet att jag inte mår bra? Kan jag lära mig hantera mina reaktioner på ett annat sätt?

Mer läsning

Annons