Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömming är mums för Abbe

/
  • Foto: LARS WIGERT Mums. Abbe var lite reserverad inför fotografen, men en strömming kunde han inte motstå.

GÄVLE / GD gratulerar
Han är lite trött -men det är inte så konstigt. Abbe fyller ju 20 år i dag. Det är en aktningsvärd ålder för en katt.
Vill man vitsa till det lite så kan Abbe gå till bolaget och inhandla sig en jamare för att fira födelsedagen.

Annons
Men är man katt är inget sådant särskilt lockande. Bättre är det med strömming, eller varför inte den tårta av kattmat, grädde och andra godsaker som lillmatte har brukat göra i ordning till Abbes födelsedagar.
För hos familjen Abrahamsson på Lillmyravägen i Bomhus har man noga hållit ordning på Abbes högtidsdagar.
Familjen skaffade Abbe när mellandottern Cissi var fem och ett halvt år. Barnens farmor hade avlidit och Abbe kom som en liten tröst i sorgen. Cissi flyttade hemifrån när hon var 19 år och ville inte ta med sig Abbe till höghuset i Stigslund. Abbe var ju van att komma och gå som han ville. Han fick stanna kvar i radhuset i Bomhus där han numera lever ett stilla "pensionärsliv".
Fast det var riktigt nära en gång att Abbe skulle ha fått sluta sina dagar alldeles för tidigt. När han var sex år drabbades han av vingelsjukan, en mycket allvarlig kattsjukdom som brukar leda till döden.
Så sa veterinären också, men familjen bestämde sig för att det ska inte ske. Abbe fick medicin och repade sig.
Och sedan har åren rullat på och nu har han nått den aktningsvärda åldern av 20 år. Om man räknar med att en katt når motsvarande tonåren (13-14 år) under sitt första år och att det går sju kattår på varje år så innebär det att Abbe är på god väg mot 150 kattår.
Ända tills för tre år sedan jagade han fortfarande och kom hem med både möss småfåglar och små ödlor. Men numera orkar han inte med sådant. Fast visst går Abbe ut en sväng varje dag. Och han älskar att få åka med ut till sommarstugan och verkligen få vara på landet. Han tycker också om barn och tycker det är kul när familjens barnbarn kommer på besök.
Som alla katter lever han förstås efter devisen: "Hundar har herrar, katter håller sig med tjänstefolk".
Men han har en bra bit kvar till åldersrekordet för svenska katter. Det innehar katthonan Mittan i Torpshammar, Medelpad som hann bli hela 38 år gammal innan hon dog i september 1979.
ANDERS WENNBERG

Mer läsning

Annons