Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sväng inte av vid skylten!

På vindlande små vägar i soligt höstlandskap fick vi syn på skylten, ska vi? Klart vi ska. Via ännu mindre vägar och vackra platser tog vi oss fram och föga kunde jag ana vad som väntade.

Annons

Jag har förstås hört talas om platsen, hört historierna och skrönorna, hur människor vallfärdar, tillbringar dagar och planerar sina semestrar efter detta fenomen.

Väl på plats möttes jag av enorma parkeringsplatser och människor som nästan i trans men med något förväntansfullt och lite vilt i blicken alla gick mot samma mål. Jag blev snart varse att jag kommit till en plats där djungelns lag gällde, varje man och kvinna för sig själv. När jag skulle förse mig med ett avgörande verktyg för att fullt ut kunna ta del av platsens lockelser kastar sig en kvinna fram och sliter det ur min hand.

Välkommen till GeKås i Ullared läser jag på det enorma gula huset. Jag fick göra ett nytt försök att hitta det helt nödvändiga verktyget för en dag på nämnda ställe, en kundvagn. Alla är numrerade för att man inte ska blanda ihop sin vagn med andras överfyllda dito, jag höll hårt i min med nummer 1092. På en våning i varuhuset finns en särskild bevakad kundvagnsparkering där man lämnar sin vagn medan man går och äter friterad mat i någon av restaurangerna.

Det fanns också en plats där man kunde lämna sin man eller pojkvän för fika och, sport-tv, lite fördomsfult tycker jag men ändå tittade jag avundsjukt på dem som satt där.

Jag tar stegen in genom helgedomens entré och jag blir stående och bara gapar. Familjer ropar anvisningar och dirigerar varandra, hämta schampo, fem deodoranter, 15 tandborstar, åtta paket tvättmedel, storpack strumpor, vinterjackor till hela familjen, bakplåtspapper, två stekpannor, två kastruller, ritblock, dvd-boxar, ett strykjärn och ny strykbräda, ett set skruvmejslar, skoterkängor, bh:ar, en vinkelslip, platt-tv, tv-spel, plastgran, utelyktor och fyra adventsljusstakar. Behovet av en enorm kundvagn var uppenbart. Själv såg jag inte skogen för alla träd.

Jag tappade direkt bort min kompis och tog mig snirklande fram bland människor och kundvagnar, alla med den bestämda uppfattningen att alla andra var i vägen för dem. Jag höll på att bli galen, folk körde in i mig, blängde surt och vad är det för fel att hålla höger även inomhus? Flera gånger gapade jag HÅLL HÖGER.

Vad jag fick med mig hem? En tröja som är för liten, en sportbh, leksaker till ett gudbarn, två påsar tuggummi, en nappflaska och tvättlappar till en bebis. De sistnämnda sakerna måste någon ha lagt i min vagn av misstag. Jag upptäckte dem inte ens i kassan. Och kassorna, det var ett hundratal!

Jag kommer också att ha ärren kvar för alltid efter att ett vansinnigt fruntimmer dunkat rakt in i mina hälsenor med sin vagn tung som ett långtradarsläp. Jag har också med mig en stark känsla av att, nej det där gör jag inte om! Och om jag ska ge dig ett endaste råd så är det att göra precis vad som helst utom att svänga av vid den där skylten som pekar mot Ullared.

TITTI SCHULTZ

Mer läsning

Annons