Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårupptäckt sjukdom i fokus

/
  • Psykiatrerna Maudhe Andhed och Lars Häggström deltog i psykiatrins utbildning om bipolär sjukdom.

Psykiatrin i Gästrikland sätter fokus på bipolära besvär.
En ofta oupptäckt och felbehandlad sjukdom.

Annons

Människor som lider av bipolärt syndrom svänger mellan perioder av depression och perioder av uppåtkänsla.

– Det är ett område som utvecklats mycket de senaste åren. Vi har behövt, som många andra, uppdatera oss, säger Maudhe Andhed, överläkare i psykiatri på Gävle sjukhus.

Nya rön och mediciner som går att anpassa efter olika symptom har kommit.

Alla nya patienter får nu svara på enkäter om hur de mår och träffa personal från två yrkesgrupper för att de ska kunna få rätt hjälp.

Alla som får litium, en stabiliserande medicin, kallas till en årlig hälsokoll hos sköterska och läkare och njur- och sköldkörtelprov tas en gång om året respektive halvåret. De utglesade provtagningarna har dock oroat en del och patientföreningen Balans tycker att informationen borde ha varit bättre.

Alla patienter kan också delta i ett nationellt kvalitetsregister, där behandlingen och dess resultat förs in och ska bidra till att göra vården bättre och likvärdig över landet.

I Sandviken finns också en mycket uppskattad patient- och anhörigutbildning, men läkarbrist och administrationsförändringar har gjort att den inte kommit igång i Gävle.

Bipolär sjukdom och syndrom ingår i ett spektrum, från svängningar som personen inte känner sig behöva hjälp med till mycket svåra depressioner och manier med psykos.

Även om det finns frågeformulär för att ställa en bipolär diagnos är det många som inte får rätt hjälp. Statistiskt sett skulle över 1 000 Gävlebor ha bipolär sjukdom, men runt en femtedel så många får behandling i dag.

Ett vanligt misstag är att tolka besvären som depression och ge antidepressiv medicin, något som till och med kan förvärra symptomen. Maudhe Andhed säger att förutom depression kan missbruk och ångest bero på att man har en bipolär sjukdom i botten.

Det är framförallt den trötthet, tunghet och hunger som depressionen kan ge som orsakar lidande, och en del vill behålla sina uppåtperioder. Andra upplever att de blir av med ett livslångt lidande när de får behandling, berättar Maudhe Andhed.

Utbildning ingår också i satsningen och häromveckan berättade Lars Häggström, psykiater i Halland och Skåne och specialiserad på bipolär sjukdom, om symptom och behandling. Han skulle särskilt ägna sig åt barn och unga.

– Vi är dåliga på att fånga upp det.

Bipolär sjukdom börjar ofta i puberteten, men många får inte diagnosen förrän många år senare. Han tycker att bipolär sjukdom ska finnas i tanken när det gäller alla deprimerade från 15-årsåldern och uppåt.

Den brittiske skådespelaren och författaren Stephen Fry, som själv har bipolär sjukdom, gjorde häromåret uppmärksammade program om sjukdomen och forskaren och debattören Ann Heberlein har nyligen kommit med en bok om sitt liv med sjukdomen.

Vad betyder den här uppmärksamheten?

– Man vågar prata om det, säger Maudhe Andhed.

Mer läsning

Annons