Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Olovs mästerverk är färdigt

/
  • Sven-Olov Hård är klar med sin bok om klassiska laxflugor. Boken ger dig en mycket intressant inblick i historien runt laxflugorna och laxflugfisket i norra England och Skottland.
  • Där under dunken finns risvasen. Ner med draggen, och släpp i pirken. Abborrfisket kan börja.
  • Sjöns alla fiskar, även gers, trivs vid risvasen.

Det har gått 22 år sedan Sven-Olov Hård bestämde sig för att göra en bok om sitt stora livsintresse.

Annons

Vägen fram till mål har varit lång och krokig. Svårt att hitta en förläggare, och textmassor raderade av misstag i datorn är bara två exempel på vad som kantat vägen mot mål. Men det har säkert varit någon mening med det också.

Nu är boken färdig och tryckt. Den presenterades för första gången tidigare i somras på mässan The British Fly Fair International i Staffordshire, England. Boken har fått ett fantastiskt mottagande.

Intresset som boken handlar om är klassiska laxflugor. Sven-Olov är i dag 57 år. Han bor i Sätra, Gävle. Så länge han minns har laxflugfiske varit det stora intresset, och i synnerhet laxflugorna.

Boken heter ”Tied in the hand – Odyssey of a salmon fly-tyer”, och är skriven på engelska. Det är ingen flugbindarbok. Snarare en historiebok som på 200 sidor berättar om det klassiska laxflugfiskets utveckling. Det är bara den fluga som Sven-Olov har ett extra starkt förhållande till som han i boken beskriver i detalj hur den ska bindas. Flugan heter Blue Doctor.

Engelska recensenter använder ord som ”den finaste boken någonsin inom sitt område”. Och då ska man veta att det kommit ut många böcker om klassiska laxflugor, och att det är ett ämnesområde med mycket gamla anor. Framförallt i norra England och i Skottland.

Som titeln beskriver så handlar det om laxflugor som är bundna i handen. Sven-Olov använder inte något bindstäd. Hur man bara kan komma på tanken att ens försöka binda utan städ är för mig obegripligt. Sven-Olov har suttit på många fiskemässor och bundit flugor. Hans bindteknik väcker då alltid stort intresse.

I boken får du möta upphovsmännen till många klassiska laxflugor. Du får även en inblick om hur traditionella material används och om tekniken att knyta i handen. Ett kapitel handlar om Sven-Olovs egna fiskeliv från barndomen fram till i dag.

I slutet av boken får du följa Sven-Olov och Lars Sundström på en laxfiskeresa till Skottland och vatten som Ness, Spey och Tay. Genom hela boken finns massor av fantastiska färgbilder på kända klassiska laxflugor. Alla naturligtvis bundna av Sven-Olov. Fotografierna kompletteras perfekt med akvareller av Lars Sundström.

Flugorna i boken måste helt enkelt bara ses. De är konstverk. Sven-Olovs flugor köps av samlare världen över. 3 000 kronor får du räkna med att betala för en fulldressad stor laxfluga.

I måndags kväll satt jag och Sven-Olov vid dammen i Testeboån vid Strömsbro och pratade om hans bok. Passande nog lyckades vi få syn på två laxar som försökte ta sig upp förbi dammen.

Själv tycker jag att det riktigt häftigt att en kille från Sätra i Gävle, och ursprungligen från Hälsingland, kan leverera en bok om något så typiskt engelskt och skotskt som klassiska laxflugor.

– Det är egentligen idiotiskt att som svensk ens försöka ge sig på att ge ut en bok om detta ämne, sa Sven-Olov med glimten i ögat.

Att hitta ett förlag var en stor prövning i sig för Sven-Olov. Det slutade dock på bästa tänkbara sätt. Anrika fiskebokförlaget Coch-y-Bonddu Books tog sig an boken.

Utöver den ordinarie upplagan av boken har 35 handbundna exemplar med exklusivt läderomslag och tillhörande filtklätt fodral tillverkats. Inmonterad i pärmen på dessa följer en laxfluga bunden av Sven-Olov. ”Tied in the hand – Odyssey of a salmon fly-tyer” i standardutgåvan kostar 35 engelska pund, vilket i dag motsvarar 355 kronor. Ett av de 35 exemplaren i lyxutförande kostar 575 engelska pund (5 830 kronor). Boken finns att köpa på www.anglebooks.com.

Fiskevårdstips: Satsa på risvasar. Kvalitén på fisket höjs garanterat.

Lars Sjölin i Bergby hörde av sig häromveckan och berättade om bra fiske i Storsjön. Och denna gång handlar det om Storsjön inom Hamrångeåns vattensystem.

Storsjön hänger ihop med Viksjön. Den sammanlagda sjöytan är drygt 1 400 hektar. Från den södra änden av sjön till den norra, intill E4:an vid Högbacka, är det bra precis en mil. Med andra ord en av våra större sjöar.

Självklart kunde jag inte motstå inbjudan från Lars om att få komma och pimpla abborre på Storsjön.

Du kan pimpla på måfå ute på sjön och få en och annan fisk. Men nyckeln till att få uppleva ett riktigt bra pimpelfiske sommartid är att anlägga en risvase, eller ett syre som det också kallas. I Storsjön finns en risvase, och den är förklaringen till det fantastiska abborrfisket. Kort beskrivet består en risvase vanligtvis av några mindre hela granar eller delar av granar som sänkts ner intill varandra på botten.

Jag måste säga att det var mycket intressant och inspirerande att pimpla vid en risvase. Alla våra större sjöar borde få några risvasar. Tänk att ha risvasar utspridda i Hamrångefjärden, i sjöarna längs Testeboån mellan Ockelbo och Oslättfors, i Hillesjön och så vidare. Även på kusten kan vi bygga flera stycken.

Att bygga risvasar är en fiskevårdsåtgärd med gamla anor. Trots att åtgärden ger så bra resultat har den varit ovanlig de senaste decennierna. Men nu ökar intresset för risvasar igen. Sportfiskarna har till och med anordnat endagskurser i Stockholms skärgård för att sprida kunskap om hur byggande av olika typer av risvasar går till.

De positiva effekterna av en risvase är flera. Fiskarter som är beroende av att fästa sin rom på något nyttjar risvasarna för detta. Inte minst abborren, och gös där arten finns. Följden blir ett bättre utfall av leken. Fler romkorn kläcks, vilket innebär fler yngel.

Risvasen innebär även en skyddad miljö för småfisk. Det finns många ställen att gömma sig på. All rom och alla yngel på och i risvasen lockar i sin tur till sig större fiskar. Risvasen blir deras skafferi. Den fungerar som ett litet undervattensrev.

Åter till fisket i Storsjön. En plastdunk mitt ute på sjön markerar risvasen. Lars ankrade upp några meter från dunken. Vi fiskade med precis samma spön och pirkar som på vintern, och med mask på kroken.

Av vana från vinterfisket pimplade vi strax över botten. Det nappade hela tiden. Ofta var det lite för små abborrar som tog masken. Men vi fick även flera riktigt fina matabborrar. Jag hade sju stycken med mig hem. Den största vägde nästan åtta hekto. Just den fångade Lars, men erbjöd mig att ta vara på den. En fin abborre säger inte jag nej till.

Vi fångade även några små mörtar. Nästa gång jag fiskar vid en risvase så kommer jag definitivt ta med mig utrustning för att kunna meta på mört. Med en liten mört på kroken ökar intresset bland de riktigt stora abborrarna. De finns säkert där runt risvasen.

Flugorna i boken måste helt enkelt bara ses. De är konstverk. Sven-Olovs flugor köps av samlare värden över. 3 000 kronor får du räkna med att betala för en fulldressad stor laxfluga.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons