Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svininfluensan har nått Gävle

/

Under julhelgen vårdades två personer på sjukhus och landstinget uppmanar personer i riskgrupper att vaccinera sig.

– Vi vet aldrig på förhand hur allvarlig en influensa blir, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg.

Annons

Svininfluensan har under helgerna skakat Norge och sedan den 17 december har minst 84 personer insjuknat i svininfluensa. I mellandagarna dog en 11-årig pojke i grannlandet. Nu har influensan spritt sig till Sverige. Förutom de två personer som vårdats i Gävle har bland annat sjukhus i Blekinge, Västmanland och Västerbotten hittat fall av svininfluensa.

Båda personerna som insjuknat i Gävle har nu tillfrisknat. De båda hade nedsatt lungkapacitet och tillhörde därför en riskgrupp. Enligt Signar Mäkitalo drabbar influensa sällan fullt friska människor allvarligt. Men svininfluensan är speciell på det sätt att annars fullt friska personer har insjuknat kraftigt. I nuläget uppmanas dock endast personer som tillhör riskgrupper att vaccinera sig. För dem är det gratis.

– Personer som har problem med hjärta eller lungor, äldre och gravida eller kraftigt överviktiga har större risk att drabbas hårt. Bland de fullt friska vet vi inte vilka som kan bli riktigt sjuka, säger han.

Har man vaccinerat sig mot säsongens vanliga influensa är man skyddad även mot svininfluensan. Av de som vaccinerade sig mot svininfluensan vintern 2009-2010 kan många ha ett fungerande skydd fortfarande, men troligen inte alla.

– Jag misstänker att antikropparna från Pandemrix har börjat minska. För riskgrupperna är det viktigt att vaccinera sig varje år.

Kan man lita på vaccinet efter de narkolepsifall som Pandemrix orsakade?

– Vaxigrip har getts i 40 miljoner doser och mig veterligen har ingen fått narkolepsi. Det är ett väl beprövat vaccin som ger få biverkningar.

En del personer som smittas av svininfluensan känner bara av den som en vanlig förkylning. Därför är det svårt att göra en smittspårning.

Mer läsning

Annons