Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta en ”flep” till sjösättningen!

/

Det gäller att förbereda sig noga nu när man snart ska i.

Annons

Kring sekelskiftet var det vanligt på västkusten att man vid sjösättning av nya båtar serverade en ”flep”, en raskt verkande dryck.

I Göteborgs Handels & Sjöfartstidning kunde man läsa följande recept på en ”flep”: ”Äggulor röres med socker, observera medsols och ’ente garne vejen’ för då finns det risk att flepen skär sig. Häll därefter i brännvinet, rör om, fyll till sist på med det hembryggda ölet.”

Men det går lika bra med transparent Loranga här på ostkusten, tycker vi och vi tar den trots att båtarna inte är nya utan har flera år på nacken. Bara båten är i så häller vi i. I stället för att röra drycken medurs så snurrar gubbarna moturs om man tar mer än en.

Ett tag hade man planer på att bygga flytande hus ute på Alderholmen, eller Gävle strand om det ska låta fint. I Nacka utanför Stockholm hade man storslagna planer på samma idé. Man har inte lyckats med att ro projektet i land. De flytande husen som skulle kosta 7,5 miljoner styck föll inte folk på läppen. Marinstaden som ledde projektet har gått till botten med 90 miljoner kronor i skuld. De kom ur kurs, konkurs. Hårt liv sjömanslivet.

Döstädningen på jobbet fortsätter och jag hittar en massa kul grejer. Jag har samlat på kameror som betytt något för mig genom åren. Men jag har en Speed Graphic som jag inte har använt i jobbet, den är bara kul att titta på och trycka av någon gång då och då. Den gick ur tiden tio år innan jag började fotografera.

När Sixten tog OS-guld plåtade Olle Seijbold med en sådan. Flaggresningen på Iwo Jima plåtades med en Speed Graphic. När Ingo boxades mot Floyd plåtades det med ”Speeden” från ringside. Året var 1958 och då var kamerans dagar räknade.

Leican, Rollieflexen med rullfilm tar över. ”Speeden” förknippas för mig med en tuff fotograf i trenchcoat och hatt med presskortet nerstucket i hattbrättet och en cigarr i mungipan. Trenchcoatens stora fickor är fulla med filmkassetter och blixtlampor. En tjej, Jackie Bouvier plåtade med Speed Graphic som inquiring photographer på Washington Herald. Hon lämnade yrket och gifte sig i stället, med en kille vid namn John F Kennedy. Det kan inte ha sagt ”klick” när de träffades, för när ridåslutaren i ”Speeden” går låter det som om kameran håller på att rasa ihop. Så kan det gå om man har riktiga kameror och inte sådana där man går omkring med och pratar skit i.

Nu ska man jobba tills man blir 69 bast, läser jag i bladet. Inte jag, men ni andra.

Hans och Lars Wiklund byggde Nimbusbåtarna och blev Skandinaviens största båttillverkare. De sålde sina aktier 2008, sedan tvingades de se på när Nimbus gick till botten. Men Lars, 68 år och Hans, 70 har startat upp ett nytt fritidsbåtsföretag, Epoca Yachts.

– Nu ska vi bygga den bästa båt vi någonsin gjort, säger bröderna.

Låter lovande. Hur länge ska ni hålla på?

– Tja, pappa Harald var med i företaget till han var 85 år så vi kan hålla på ett tag till.

Ungdomarna som går omkring med sina smartphones som om den vore fastvuxen i handen är apptagna, glömmer de telefonen hemma får dom genast appstinensbesvär.

Spindeln verkar ha värkar.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons