Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar om terror

Annons
Låt inte tystnaden ta över

Vad ska man säga? Inte vet jag. Bara man sägernågot. Trots att det känns obegripligt och svårtatt förstå så måste man prata med andra.Och trots att man känner olika är det viktigt att diskuteradet. Att lätta på trycket och släppa ut sina tankar.

Jag har pratat med många ungdomar från mångaolika skolor den här veckan. Alla har velat prata. Ävende som varit tysta i bakgrunden. Har de bara fått en frågadirekt, så har orden först sipprat ut lite försiktigtför att så småningom forsa fram.

Hur kan alla ha blivit så berörda av just det här?Jo, attacken visades på teve om och om igen. De som blevdrabbade ser ut som vi svenskar och jobbar och lever ungefärsom vi. Det är lätt för en svensk att identifierasig med en amerikan. Många svenskar kan tänka sig attbli amerikaner. Att flytta dit och söka jobb som musiker,regissör eller kanske aktiemäklare.

Det är lätt att tycka synd om amerikanarna.

Men varför gör inte alla det? Varför ärdet vissa elever som inte törs säga vad de tycker omattacken? Varför är det vissa som inte deltar i en tystminut för de drabbade.

En kille i Gävle som kommer från ett land i Mellanösternkänner sig förnedrad av sina svenska kamrater. Han ärockså ledsen över alla oskyldiga som dött, menhan förstår inte varför ingen någonsin hålliten tyst minut för alla hans gamla kompisar och landsmänsom också attackerats och dödats.

Kanske har det nu blivit ett bra tillfälle att funderavidare. Hur kan sådant här hända? Vad har häntinnan? Hur ser det ut i andra delar av världen?

Varför blir människor terrorister?

Hur kan det finnas människor som utövar makt genomatt sätta skräck i folk?

Och vad betyder ordet demokrati?

Varför är det så viktigt att alla människorhar samma nedskrivna rättigheter och rätt att självavälja styre?

Nu har alla ni ungdomar, barn, skolelever världens chansatt kräva svar på era frågor i skolan!

Låt inte terrorattacken i USA rinna ut i sanden, utananvänd den som ett utgångsläge för fortsattadiskussioner.

Lärarna har också fått ett bra tillfälleatt ta upp stora frågor med er elever.

Jag är imponerad över hur medvetet många skolorföljde upp terrorattacken. Några få skolor verkarha velat låtsas som om ingenting hade hänt. Men deflesta har känt ett ansvar. En klass fick till exempel följanyhetssändningarna i två lektioner. I många klasserhar eleverna fått skriva ner sina tankar och känslor.I en annan klass fick varje elev komma fram i tur och ordningtill läraren och ställa sina privata frågor mellanfyra ögon.

Jag hoppas bara att samtalen fortsätter. Att denna fruktansvärdahändelse inte stannar vid att bli en isolerad, spännandeolycka som hände en gång på ett ställe.

Vi har alla blivit påtvingade den här informationen.

Till och med en dagisflicka lekte i veckan att barbiedockanvar död därför att en elak farbror körde ettflyplan rakt in i barbies hus.

Kanske kan vi använda det hemska, till att läraoss mera om världen och göra den mindre hemsk.

HELEN GRANDITSKY

Mer läsning

Annons