Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappa inte bort dig i skogen

/
  • En korg för svampen brukar de flesta ta med sig på skogsutflykten men packa gärna ner något att äta, något att dricka, ta på färggranna kläder eller en reflexväst, en fulladdad mobiltelefon, helst med GPS. En tändare eller tändstickor är inte heller fel ifall du skulle gå vilse och behöver göra upp eld.
  • Att plocka bär och svamp ska vara ett nöje men den här årstiden går fem - tio personer i veckan vilse i skogen i vårt län. De flesta är män över 60 år.

Glöm inte att höja blicken när du letar efter bär och svamp. Det är lätt gjort att gå vilse när ögon och hjärna är fokuserad på skogens röda och gula skatter. Och skulle du nu gå vilse – drabbas inte av panik, de allra flesta blir hittade.

Annons

Hur många som egentligen går vilse i skogen i jakt på bär och svamp är det ingen som vet. Hos polisen hamnar den typen av anmälningar under rubriken Försvunna personer. Under samma rubrik hamnar ungdomar som ”glömt” att gå hem efter krogen, åldringar som inte kommer ihåg var de bor och alla andra som av olika anledningar inte kommer hem som förväntat.

– Men mellan tummen och pekfingret så är antalet försvunna i skogen fem till tio i veckan i hela länet, berättar Mikael Hedström, Gävlepolisen.

Den som går vilse drabbas lätt av panik och de som väntar därhemma blir förstås väldigt oroliga men nästan alla kommer tillrätta.

– Inte alla anmälningar leder till skallgång. Oftast får vi kontakt med personen i fråga genom att pejla sista mobilsamtalet.

Skulle nu batteriet ha tagit slut eller personen av andra anledningar inte kan svara i telefonen hittas oftast bilen eller cykeln i närheten av den position som pejlen angivit och polisen vet var de ska börja leta.

Får polisen uppgifter via mobilpejling eller anhörigas anvisningar om en plats de kan utgå ifrån, underlättar det arbetet betydligt. Mikael Hedström berättar att polisen kan slå på sirener och blåljus för att den som gått vilse ska kunna lokalisera sig.

– Ibland, om det inte är för torrt i skogen, köper vi raketer och skickar upp.

Någon statistik över hur många och vilka som går vilse finns alltså inte men Mikael Hedström har känslan av att de flesta är över 60 år och majoriteten är män.

– De litar på sitt omdöme och glömmer lätt att meddela anhöriga. Kvinnorna är mer försiktiga.

För några få slutar inte skogsturen lyckligt. I de fallen handlar det oftast om att personen i fråga drabbats av akut sjukdom.

– Vi har stort stöd att leta efter försvunna av orienteringsklubbar, hemvärnet och räddningstjänsten.

I några fall sätts även helikopter in i sökandet. Det handlar alltså om stora resurser men vad det kostar att söka efter svamp- och bärplockare som irrat bort sig finns det inga siffror på.

– Det finns ingen statistik på det men om Gävle begär en helikopter kostar det inte Gävlepolisen något. Det ingår i helikopterdivisionens arbete, berättar Petra Sjölander på Rikspolisstyrelsen.

Helikopter kan i många fall bli billigare än fotpatruller eftersom den söker av ett stort område snabbt vilket spar både tid och lidande. Men allra bäst är förstås att hålla sig till välkända marker och förbereda skogsturen så att bärplockandet bara blir ett nöje.

Mer läsning

Annons