Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi tar över skjuts av sjuka

Landstinget avvecklar sina lättambulanser och låter taxiföretag ta över alla sjuktransporter.

Det ska ge en besparing på två miljoner kronor.

Men personal är kritisk.

Annons

Landstingsstyrelsen i Gävleborg beslutade i går att lägga ned den sjuktransportorganisation som finns inom ambulansverksamheten.

Landstinget har i dag fem så kallade lättambulanser som används för att skjutsa sängliggande patienter, till exempel mellan olika sjukhus eller mellan patientens hem och sjukhus. De ska nu försvinna.

Trycket på landstingets ambulansverksamhet har ökat på senare år och, enligt styrelsen, har det blivit svårt att få resurserna att räcka till både akuta utryckningar och icke-akuta sjuktransporter.

Därför kommer nu ansvaret för sjuktransporterna att överlåtas på X-Trafik som i sin tur får teckna avtal med privata entreprenörer. X-Trafik sköter redan i dag två tredjedelar av sjuktransportverksamheten via olika taxiföretag.

Att ta bort lättambulanserna och lägga ut verksamheten på entreprenad ska spara cirka två miljoner kronor.

Från ambulanspersonal kommer dock kritiska röster. I en skrivelse till landstinget påtalas att X-Trafik redan nu har svårt att hinna med de sjuktransporter som ska utföras.

Ofta får patienterna skjutsas i landstingets akutambulanser istället. Om X-Trafik ska ta hela ansvaret för sjuktransporterna befarar personalen ännu fler patienter kommer att få köras i akutambulanser.

I slutänden finns risk att landstinget tvingas köpa nya ambulanser för att klara behovet och då är besparingen uppäten, sägs det i skrivelsen.

Med anledning av de farhågor som finns beslutade landstingsstyrelsen på mötet att nedläggningen av ambulanssjuktransporterna ska utvärderas efter ett år, för att se vilka konskevenser det får.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet att lägga ned sjuktransportorganisationen.

Björn Hanérus

Mer läsning

Annons