Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tegelstenar, halka och kryddor

Har det flutit mer blod i någon stad än det har gjort i Jerusalem? Kanske finns det städer där det genom seklerna har varit fler massakrer, belägringar och strider men inte kan det vara många.

Annons

I alla fall, jag fick ”Jerusalem – biografin” av Simon Sebag Montefiore i julklapp (jag hade förstås gjort vissa antydningar till tomten...) Än har jag bara läst en bråkdel av den väldiga tegelstenen, men vilken läsning! Boken rekommenderas till alla med intresse för historia.

Apropå storstäder, hörde ni... Nej, förresten. Jag tror jag avstår från att tycka till om versionen av ”London Calling” på Idrottsgalan i måndags. Det har så många gjort så bra ändå.

Nog har jag kört i halt väglag under mina år med körkort, men frågan är om jag varit med om något värre än i måndags morse. Det hade gått att åka skridskor en stor del av vägen till järnvägsstationen.

Ni som brukar laga mat eller baka har förstås köpt kryddor i små plastpåsar. Ni vet de där från exempelvis Santa Maria med kryddnejlikor, kanelstång eller lagerblad med mera.

Sedan några år är påsarna försedda med ett sådant där lås så att man kan stänga påsen och behålla kryddaromen. Men något har hänt på sista tiden. Låset är verkligen ett lås, det är fruktansvärt svårt att öppna när man väl tryckt igen det. Och då har jag fortfarande skapligt nyp i fingrarna, men hur går det för lite äldre eller andra som har lite svaga fingrar?

Apropå lagerblad så har jag länge tyckt att de är mindre numera. Eller inbillar jag mig bara att lagerbladen var större förr?

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons