Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid att skörda

/

Skördetiden är inne.

– Det är en rikedom att kunna gå ut och hämta sin sallad i trädgården, ­säger Eva Hedin, som odlar mer och mer grönsaker vid sin och maken ­Lasse Hedins hus i Björke.

Annons

Att Eva Hedin jobbar med trädgård hindrar henne inte från att lägga mycket tid på den egna trädgården också. Årets trädgårdsprojekt har varit att utvidga köksträdgården. I prydliga grönsakssängar väger sallad och mangold, morötter, rödbetor, persilja, dill och mycket annat.

– Jag har blivit mer och mer intresserad av odling, av att driva upp plantor från frö och följa hela utvecklingen. Det är roligare än att odla perenner faktiskt, säger Eva.

– Om man sår inomhus är det lätt att plantorna blir långa och rangliga. Men med växthus är det enkelt att få fram fina plantor.

Köksträdgården ligger nedanför växthuset, med utsikt över grannens hästhagar och Eva Hedin gillar närheten till hästarna.

– Jag tycker det låter så härligt när de galopperar. Och så kan jag gå ut här på vårarna och plocka hästgödsel till växthuset, det är också bra, säger hon.

Det har varit en bra sommar för grönsakerna, tycker hon. Det mest har tagit sig, även dillen, som många brukar tycka är svårodlad.

– Jag brukar lyckas med dillen, men det tror jag beror på att jag täcker med fiberduk, ända in i slutet på juli. Jag odlar helt utan bekämpningsmedel, och det går hur bra som helst, tack vare fiberduken.

Det finns blomsterfägring bland grönsakerna också, både kryddtagetes, blåklint och ringblomma. Längst ner mot hästhagarna har Eva Hedin sina solrosor.

– Jag älskar solrosor, jag tycker att man blir så glad av dem. Och jag låter alltid solrosorna stå kvar till fåglarna när de vissnar. Fåglarna kan äta helt rent på en liten stund. Det är härligt. jag vill gärna ha både fåglar, fjärilar, bin och andra djur i trädgården, säger hon.

Mer läsning

Annons