Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig hemgång även för förstföderskor

/
  • 2001 införde landstinget tidig hemgång för kvinnor som redan fött minst ett barn. Sedan den 1 april gäller samma regel för förstföderskor om graviditeten och förlossningen gått bra.

Nu inför landstinget tidig hemgång även för förstföderskor. Redan efter mellan sex och tolv timmar efter förlossningen åker den nyblivna mamman hem.

Annons

2001 införde landstinget tidig hemgång för kvinnor som redan fött minst ett barn. Sedan den 1 april gäller den regeln även förstföderskor.

Förutsättningen är att graviditet och förlossning gått bra, att mor och barn är friska och att gynekolog och barnläkare gett klartecken.

Amningen har inte alltid kommit igång så snabbt efter förlossningen, något som kan kännas osäkert när det är första barnet.

Amningsmottagningen ska därför ringa upp hemma och behövs det får kvinnan komma en eller två gånger till amningsmottagningen. Också BVC har en uppföljning hemma säger Karin Eriksson, chef på BB i Gävle. Det bedömer man ska räcka.

Kvinnokliniken har liksom övriga landstinget krav på att minska utgifterna och öka intäkterna, men någon sparåtgärd är det inte att utöka den tidiga hemgången till att gälla alla enligt Karin Eriksson.

– Det tror jag inte.

Det handlar mer om att det är en trend inom vården säger hon.

Karin Eriksson hänvisar till barnmorskan Gunvor Löfling som utrett den tidiga hemgången i Gävleborg, men GD har inte lyckats nå henne.

Tidig hemgång infördes för alla i Uppsala i höstas och där motiverades den med minskad risk för att smittas av multiresistenta bakterier och att fäder och syskon knyter an snabbare vid tidig hemgång uppger Upsala nya tidning.

I Gävle råder ingen platsbrist, beläggningen på de 15 vårdplatserna ligger på runt 80 procent, även om det ibland kan vara fullt. Medelvårdtiden ligger i dag på mellan 1,7 och 1,8 dagar.

Mer läsning

Annons