Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år med Buffalo City – vad fick Gävle i utbyte?

/
  • För en månad sedan invigde kommunalrådet Carina Blank utställningen om Gävle kommuns samarbete med Buffalo City i Sydafrika. En afrikansk delegation fanns på plats. I dag är sista dagen på utställningen där föremål, bilder och faktablad finns med. Tyvärr finns inga bildtexter, inga förklaringar till föremålen och faktabladen har korta texter på byråkratengelska.

I tio år har Gävle kommuns samarbete med Buffalo City i Sydafrika pågått. Under september månad har arbetet visats upp i en utställning på Konstcentrum. Ibland har det kallats biståndsprojekt, ibland samarbetsprojekt.

Annons

Utställningen på Silvanum visar tyger, hantverk, saker som troligen är gåvor från Buffalo City, tio bilder från en safari, fyra havsbilder, åtta bilder från en kåkstad, fem stadsbilder med liknande motiv, sex bilder på människor och tio bilder som troligen har med projekten att göra.

Inga bildtexter klargör vad bilderna eller sakerna är. Dessutom finns ett antal broschyrer på skärmar med knapphändig information om de olika projekten, allt skrivet på byråkratengelska.

Samarbetet inleddes när Buffalo City i Sydafrika sökte samarbetspartners för demokratiprojekt. De hittade först ingen lämplig kommun men i området fanns representanter från Swedesurvey, Lantmäteriets verksamhet i utlandet, som tipsade om Gävle.

De första kontakterna knöts i oktober 2002 då Buffalo Citys borgmästare och kommunledningen besökte Gävle. Senare samma år besökte Gävles kommunledning sin nyblivna vänort i Sydafrika.

Allt sedan dess har projekten rullat på med ekonomisk hjälp från SIDA. Från början kallades det bistånd, därefter samarbetsprojekt men nu är benämningen återigen biståndsprojekt.

Sammanlagt under de tio år som gått har 17 projekt startas. Speciellt flitiga var projektsamordnarna 2007. Totalt har SIDA betalat drygt 10 miljoner kronor för projekten..

Mer läsning

Annons