Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna som designar julen

/
  • Designboden. Emilia Ölander, Hedvig Broberg och Emma Modig från Design och Träteknik på Högskolan i Gävle visar egna produkter på julmarknaden i Furuvik.
  • Mosaikren. Julhälsning av Emma Modig.
  • Gul väska. Hedvig Broberg gör illustrationer på datorn till Blondinbellas tidning Egoboost Magazine.
  • Finurligt återbruk. Läckra syltburkslampor av Emilia Ölander.

Att visa egen design på en julmarknad kom de på av en slump. Nu har Emma, Emilia och Hedvig fyllt en bod i Furuvik med syltburkslampor, betongprylar, designade tepåsar och delikata illustrationer.

Annons

Just nu är det bråda dagar för tre designtomteflickor i Gävle. På Högskolan har de precis fått i uppdrag att formge nya fällstolar i björkplywood. Samtidigt vill de sprida designad julglädje till sina medmänniskor. Varje helg innan jul visar Emma Modig, Emilia Ölander och Hedvig Broberg från Design och Träteknik på Högskolan i Gävle sina egna produkter på julmarknaden i Furuvik.

Trots sitt hektiska schema är de mycket förtjusta i julen.

– Jag älskar att julpynta, säger Emilia. Jag har aldrig missat Kalle Anka på julafton, utom förra året när vi var i Thailand. Det gick ju det också, men jag är hellre hemma på julen än åker utomlands. Jag tycker om att blanda klassiska julkulor med nytt och kitschigt. Bara inte rosa som mamma fick för sig att hon skulle ha i granen ett år. Där går gränsen tycker jag.

– Farmors köttbullar är viktigast på julen, säger Emma. Det går inte att göra lika goda som hon gör och små och fina är de också.

Hedvig är inne på samma linje. Maten och att vara med familjen är det bästa med julen.

– Vi lagar maten tillsammans och jag gör gärna efterrätten. De senaste åren har vi haft pepparkakscheescake. Det är inte alls svårt, bara att byta ut digestivekexen mot pepparkakor.

Tjejerna har alltid varit intresserade av att skapa och läser just nu andra året på Design och Träteknik på Högskolan i Gävle. Hedvig skulle gärna formge tyger i framtiden, men tänker definitivt även fortsätta med sina illustrationer. Hon har redan illustrerat i Blondinbellas tidning Egoboost Magazine och ser fram emot att göra fler uppdrag till den. Emilia gör egna silversmycken och vill utveckla sin förmåga att skapa både produkter och miljöer. Hemma ändrar hon om alldeles för ofta.

– Nu ska jag måla om ett bord som jag nyss har köpt. Men jag har också fyndat olika stolar på loppis som jag ska måla i olika färger, det blir kul.

Emma har tecknat och målat så länge hon kan minnas. Teckningarna blir ofta ett resultat av hur hon mår för stunden. Men det är inte alla dagar hon kan få något ur sig.

– Ibland blir jag helt tom i huvudet och då går det inte att pressa på, säger Emma. Då måste jag vänta. Mamma berättade att morfar som var konstnär var precis likadan, så det ligger kanske i släkten.

Att tjejerna skulle visa sin formgivning på en julmarknad kom de på av en slump. Hedvig såg en annons i tidningen och de andra nappade direkt. Redan förra helgen kunde besökarna i Furuvik uppleva finurliga syltburkslampor, ruffiga betongprodukter, silversmycken med ord, fiffiga prylar som designade tepåsar och tändsticksaskar och konstnärliga julkort och illustrationer.

– Men tyvärr fick vi ingen bra placering, säger Emilia. Vi står längst bort på nöjesfältet och det var många som vände bara fem meter ifrån oss när de såg att bodarna höll på att ta slut. Det var ruggigt väder också och de som gick ända fram ville mest ha gratis glögg, fortsätter hon och skrattar.

– Vi måste skylta bättre nästa helg, säger Hedvig. Så att folk förstår att det är en designbod.

– Jag fick i alla fall två beställningar på min fågel, säger Emma och skiner upp. Den tänker ”At least I can sing” trots att den är bunden. Den vägrar att ge upp.

Mer läsning

Annons