Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejernas dröm om USA blev sann

/
  • Resan blev ett äventyr. Men inte alltid som de hade trott. Elin Stjerngren och Tuva Stener är tillbaka efter ett år i USA.
  • Tuva har vidgat sina vyer. Här njuter hon av magnifika Grand Canyon i Arizona.
  • Elin med sin favoritlärare Mr Whitman som frågade mycket om Sverige.

De fixade sin dröm och tänker redan på nästa utmaning. Men först väntar gymnasiet i Gävle.

Annons

Elin och Tuva är bara 17 och 18 år och har redan varit utbytesstudenter i USA. Nu vill de tipsa andra unga om att göra samma sak.

– Vi började prata om att åka till New York redan när vi var tio, berättar Elin. Vi ville se något annat än ”bubblan” Sverige.

– Vi har verkligen växt under det här året, säger Tuva. Vi känner oss både starkare och mognare som människor.

Och mersmak har de fått. Efter gymnasiet funderar de på att jobba eller studera i en storstad och då blir det förhoppningsvis New York. Eller London.

Allting började när tjejerna var små. När Elin var fem flyttade familjen till Hedgrind i Sandviken. Där fanns en annan liten flicka som ofta var hos tanten i grannhuset. Det var Tuva som åkte till sin mormor på helger och lov. Elin och Tuva fann varandra direkt. De drogs till varandra som magneter och trots att Tuva bodde i Stockholm blev de nära bästisar.

I tioårsåldern började de drömma om att åka till USA och när de fick veta att man kan bli utbytesstudent förstod de att det var en möjlighet för dem. De sökte efter information på nätet och deras mammor var positiva. Tuva hittade en organisation som hette YFU, Youth for Understanding, som är ideell och inte betalade sina värdfamiljer.

– Vi tyckte det lät bra att familjerna tog emot ungdomar för att de ville och inte för att tjäna pengar.

De ville komma iväg så fort som möjligt efter högstadiet. Men när Tuva var 15 gick hennes mamma hastigt bort och hon fick flytta till sin moster i Dalarna. Mostern var av förklarliga skäl först tveksam till resan. Men Tuva samlade mod till sig och förklarade hur viktig den var för henne och moster förstod.

När beskedet kom om värdfamiljerna i USA var lyckan stor. Tuva hamnade i Seattle i delstaten Washington i nordvästra USA och Elin kom till Sidney i Ohio i nordöstra USA. Trots att de kom till helt olika förhållanden med tre timmars tidsskillnad kändes det tryggt att ha varandra och de skypade ofta.

Resan blev ett riktigt äventyr, men inte alltid som de hade trott. Kulturkrockarna var många och det mesta var stort. Det första Elin gjorde var att köpa en milkshake på McDonald’s. Med massor av grädde och ett körsbär på toppen.

Elin fann sin plats direkt och trivdes i sin familj med två yngre döttrar. Men Tuva hade otur i början. Hennes familj hade en hård attityd och ville att hon skulle arbeta i hushållet flera timmar om dagen. Efter två veckor fick mamman ett raseriutbrott och Tuva flyttade till sin kontaktperson. Hon fick snabbt en ny familj med två barn och där klickade det direkt.

Nu stortrivdes båda, men deras vardag såg helt olika ut. Tuva bodde i ett välbärgat område nära Microsofts huvudkontor och kom till en mindre skola med hög studiemotivation. Det var läxor hela kvällarna och hemlagad, ekologisk mat.

Miljömedvetenheten var hög, till och med på allmänna papperskorgar satt det solpaneler som drev en komposteringskvarn på plats.

I Elins familj slängde man alla sopor i samma kärl eftersom det var enklast så. Elin blev förvånad över hur inskränkta människorna var. Skolan var jättestor, kraven låga och det var inga läxor. Stämningen på skolgården var precis som hon sett i tv-serier, med dramatik och slagsmål mellan olika gäng. Det var skräpmat som gällde och allt gick ut på att ha kul.

Elin gick på roliga aktiviteter, träningar och tävlingar varje dag. Men träningarna var hårda och viktigare än skolarbetet. När hon stukade foten sa tränaren att hon skulle springa ändå, på gräset.

– Jag hade en jättebra lärare i psykologi, berättar Elin. Han hette Mr Whitman och blev min favvo. Han var helt underbar och frågade mycket om Sverige.

Men de flesta visste inte mycket. De trodde att det var isbjörnar här och att Europa var ett land där alla pratar franska.

Elin passade på att testa nya saker och även om Tuva hade mycket läxor, fick hon jättenära kompisar som tog henne med på nöjen på helgerna. Hon gick på flera konserter, bland annat Miike Snow från Sverige och Naomi Punk som kallades ”Det nya Nirvana”.

Ibland längtade de hem men ingen av dem ville åka hem i förtid. Däremot upptäckte de att det finns enkla saker som de uppskattar med Sverige.

– Svensk sommar, jordgubbar och att gå på festivaler, säger Tuva snabbt utan att tänka.

– Svensk mjölk! Fyller Elin i lika raskt. Mjölken smakar inte alls lika i USA. Efter det här året vet vi hur bra Sverige är. Vi skröt verkligen när vi var där.

De försökte förklara hur Sverige fungerar, som att alla har tillgång till bra sjukvård. Men de flesta förstod inte vad de pratade om. En gång skrev Tuva en satirisk uppsats om sjukvården i USA som hennes lärare blev imponerad av. Ingen i klassen förstod vad som var satiren.

De reagerade också på att alla var så starkt troende. När Elin såg ett tv-program om evolutionen blev mamman upprörd och protesterade högljutt att det var fel i programmet.

En annan upptäckt var att killarna i Sverige är snyggare än killarna i USA. Men de både dejtade och gick på bal och uppskattade trots allt hur artiga de amerikanska killarna var. Tuva blev bjuden på bal av skolans snygging och han hade övat in frasen ”Vill du gå på balen med mig?” på knackig svenska samtidigt som han bjöd på godiset ”swedish fish”. Det slutade med att de två blev utnämnda till balens prins och prinsessa.

Tjejerna pratar ivrigt och skrattar hela tiden, det finns hur mycket som helst att berätta. De har lärt sig så otroligt mycket av året som utbytesstudenter. Även om sig själva.

Mer läsning

Annons