Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolkiens egen värld

Annons
Du har själv förmodligen en skum hobby.Skillnaden är att JRR Tolkiens (1892 - 1973) hobby har utvecklatstill en miljardindustri, och om han aldrig på måfåskrivit ner raden: "In a hole in the ground there lived a hobbit"hade litteraturen varit en genre fattigare.

Och om han aldrig låtit sina små hober med abnormhårväxt på fötterna ge sig ut på äventyrför att rädda världen, hade troligtvis mångatonårspojkar hånglat utanför ungdomsgårdenfulla på folköl - istället för att sittahemma och döda orcher med konstiga tärningar.

Språkforskaren Tolkien var en tillbakadragen man somlevde hemliv. När tristessen blev för stor roade hansig med att bygga flaskbåtar..? korthus..? modellflygplan..?

Nej. Han byggde språk. Vackra, intrikata språk.För att kunna placera dessa språk någonstansuppfann han en hel värld som vi numera känner som Midgård.Denna värld befolkade han med ett folkslag som kallades alver.Och innan han ens började fundera över den romantrilogisom vi i dag känner som Härskarringen hade en hel världskapats; en värld långt bortom vår egen, därdet onda och det goda aldrig flyter in i varandra som svart ochvitt i en vattenfärgsteckning och där magin inte komfrån de moderna maskiner Tolkien aldrig förlikade sigmed.

Med rötterna i klassiska verk som Beowulf och Nibelungenväxte Midgård fram. Sen låg världen däroch väntade. Höljd i dimma för den övrigavärlden.

En dag när Tolkien satt uttråkad av arbetet, skrevhan ner den där raden om hoben som bodde i ett håli marken. Men vad är en hob? Nu vet vi att det är ettlitet folkslag med stora pälsklädda fötter somgärna sitter framför brasan och latar sig med kumminkakoroch en kopp te. Detta visste dock inte Tolkien själv. Hansåg till att utforska den där besynnerliga meningenoch resultatet blev The Hobbit - eller Bilbo som vi svenskar säger- en barnsaga om hoben Bilbo Bagger som ger sig ut för attsöka skatten i drakens håla tillsammans med en dvärg-posseoch den sedermera legendariske trollkarlen Gandalf Grå.

Förläggaren blev glatt överraskad och villeha en uppföljare. Tolkien började knåpa påett nytt verk. Åren gick och Tolkien skrev om och skrevom utan att bli nöjd.

Till sist utkom i alla fall Härskarringen, som pågrund av dess digra volym delades upp i tre delar och utgavs åren1954-55. Kritikerna var njugga men den första upplagan såldeslut. Resten är - som det brukar heta - historia. Och vilkenhistoria sen!

Känner ni inte till den? Historien alltså? Världenär uppdelad i två läger; de som har lästSagan om ringen och de som inte läst den. De frälstaser inte med blida ögon på det "obildade pack" sominte orkat engagera sig i den bok som näst efter Bibeln skapatflest fanatiker.

Bli inte förvånad om amerikanerna någon gångi framtiden bombar Tolkientalibaner i något avlägsetland som givetvis har döpts om till Midgård.

Dessa kan stena de som inte känner till hur det gicktill när trollkarlen Gandalf sökte upp hoberna i Fylkeför att rädda Ringen. Den ring som Bilbo fördemed sig hem i slutet av The Hobbit och som Gandalf flera årsenare inser är den ring som den onde Sauron behöverför att dra mörker över hela världen.

Ringen måste förstöras och det finns baraett ställe där detta kan ske - Domedagsberget i mittenav Mordor, fiendens land. Platsen där ringen skapades.

Med andra ord är det en simpel story. Vilket man intekan säga om Tolkiens värld. Och det var världensom skapade problem när Härskarringen skulle överförasfrån bokstäver till rörliga bilder. Tolkientalibaner,som sagt. Minsta detalj måste vara rätt för attde hängivna fansen inte ska börja gny. Få filmskaparehar vågat tafsa på Tolkiens material och de som vågathar misslyckats.

När splatterregissören Peter Jackson tillkännagavatt han planerade en filmatisering av hela trilogin, var det nogmånga fans som satte joltcolan i vrångstrupen. Resultatetåterstår att se. Men stämningen bland anhängarnakänns trygg; Peter Jackson visade sig vara ett stort fansjälv, och han har omgett sig med lika nördiga medarbetare.På natten mot onsdag får vi se när den förstafilmen - The fellowship of the ring - får premiär.

Fantasy-litteraturen har stått och frusit utanförde litterära salongerna, men i och med uppståndelsenkring filmatiseringen av Härskarringen, har man kunnat märkaett tilltagande intresse på de fina kultursidorna.

Fantasy ska icke förväxlas med science fiction.Fantasy är en genre som ganska skamlöst läggerTolkiens böcker i kopiatorn. En av de mest lästa författarnai den moderna fantasylitteraturen är Terry Brooks - han ärockså den som mest slaviskt följer de genregränsersom Tolkien satte. Vilket han ständigt får höra.

Det finns en hel uppsjö med fantasyförfattare, namnsom Orson Scott Card, Tad Williams, Katharine Kerr, Robert Jordan...

Listan kan göras lång. Många lärarei skolan rynkar på näsan åt denna typ av böcker,men säg den elev som frivilligt läser tusen sidor Strindberg.Fantasyn slukar de däremot. Tusentals sidor, dessutom påengelska. Ta exempelvis Robert Jordans Wheel of Time-serie somnär den är färdig kommer omfatta cirka 10 000 sidor.

Även Harry Potters mamma JK Rowling lider av samma syndromoch böckerna blir allt längre. Även om Harry Potterinte är regelrätt fantasy, så är det otvivelaktigenfantasifullt.

Föräldrar som själva slukade Tolkien som barn,har nu egna ungar som de läser lika fantastiska sagor för.Däri ligger nog förklaringen till att fantasyn nu fullkomligenexploderat - och dessutom blivit salongsfähig. Samma anledningligger antagligen bakom att Sagan om ringen nu efter alla årkommer upp på vita duken.

Producenterna på filmbolagen gör de filmer de självavill se. Och liksom miljoner fans världen över har deockså väntat på att få se dimman lättaöver Midgård.

Det är faktiskt svårt att tänka sig att moralpanikenspred sig i Sverige för bara några år sen, dåfantasy och rollspel av en oförstående vuxenvärldbenämndes som djävulens verk. Inför julen kan nogfigur- och rollspelsaffärerna räkna med rusning. FigurspelsföretagetGames Workshop har påpassligt släppt ett Sagan om ringen-speloch visst kan man misstänka att tomten lämnar det underflera julgranar detta första år i fantasyeran. Fördet kommer ju två filmer till.

Med tanke på att Härskarringen släpptes knapptett decennium efter Andra världskriget, är det inteså konstigt att flera kritiker läste romanen som enallegori. Sauron var Stalin, ringen var vätebomben.

Tolkien själv ville inte kännas vid dessa liknelser,men han medgav att romanens teman kan tillämpas påvår värld. Just det. Vår värld. Anledningentill att Härskarringen blivit en sådan enorm succé,är nog att den inte kan läsas som en kommentar tillvår värld.

Det är en egen värld så långt bortaatt bara fantasin når dit. Inte terrorister eller amerikaner.En värld att gömma sig i där det goda nödvändigtvisinte vinner över det onda. Men man kan se skillnaden mellande båda.

KRISTIAN EKENBERG

Mer läsning

Annons