Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgny har ett eget minne av Nedjan

/
  • Torgny Engborg har kvar klippen om George Dixon, en av de som arbetade ombord på Nedjan. Han hade gripits av hans öde när de träffats på Skansen sommaren innan.

FORSBACKA För Torgny Engborg i Forsbacka väckte 50-årsdagen av Nedjans förlisning ett alldeles särskilt minne. Sommaren 1953 hade han träffat en av de omkomna, George Dixon.

Annons
- Jag har tänkt så mycket på den stackarn. Han hade ett så speciellt öde, säger Torgny Engborg.
Sommaren 1953 var Torgny Engborg, som då var en ganska känd akrobat, en av deltagarna i riksfinalen i en artistkavalkad som Året Runt arrangerade på Skansen i Stockholm. I en paus kom han att prata med en annan av deltagarna, sångaren George Dixon.

George Dixon berättade om sitt dramatiska liv för Torgny Engborg.
- Han hade bott på barnhem i Spanien, föräldrarna var döda tror jag. Sedan flydde han till Italien och greps där av amerikanska trupper och fördes till USA. Men där hade han längtat tillbaka till Europa, sa han, och så hade han tagit sig ombord som fripassagerare på en båt, men blivit upptäckt.

I Åhus i Skåne hade landsfiskalen kommit ombord på fartyget och hittat George Dixon som då satt fängslad ombord och tagit hand om honom och gett honom ett hem.
Snart hade han upptäckt att George Dixon hade en fin sångröst. Han var tenor och drömde om en sångkarriär.
- Han hade två drömmar, berättade han för mig. Det ena var att han ville ta sånglektioner. Det andra att han ville ha en motorcykel. Men han hade inga pengar, säger Torgny Engborg.
- Han berättade att tänkte mönstra på ett fartyg för att få ihop lite pengar snabbt.

Torgny Engborg var polis i Sandviken på den tiden och hade ingenting med räddningspådraget efter Nedjan att göra. Men som alla andra läste han tidningsartiklarna om fartygsolyckan och då såg han namnet i uppräkningen av de omkomna.

- Jag såg namnet George Dixon och då täckte jag direkt på sångaren som jag träffat i Stockholm och hans dröm.
- Han hade sagt att han skulle mönstra på. Och så råkade det bli Nedjan av alla fartyg.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons