Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tornfalkarna släpps fria

/
  • Marin Alexandersson och Per Aspenberg släpper ut de två ivriga tornfalksungarna som har bott i Furuviksparken de senaste veckorna.

Två tornfalksungar som togs om hand av Furuviksparken för några veckor sedan släpptes i går ut i det fria vid Avans gamla soptipp.

Annons

Ivrigt flaxade de båda tornfalksungarna i Martin Alexanderssons och Per Aspenbergs grepp. När de till slut släpptes fria tog det inte många sekunder innan de bredde ut sina vit-brun-spräckliga vingar och lyfte elegant mot himlen.

Första flygturen varade några hundra meter. Tornfalksungarna flög i en vid båge för att sedan mellanlanda i samma trädtopp.

Ornitologen Per Aspenberg, som lämnat ungarna till Furuviksparken några veckor tidigare, trodde dock inte att de båda syskonen skulle fortsätta hålla ihop.

– Snart kommer de köra individuella race, sa han.

De båda ungarna kom till Furuviksparken efter att de hade hittats under en tall på en tomt i Bångs.

Först gjordes försök att lägga tillbaka dem i boet igen, men tallen var för hög. Så tornfalksungarna fick en fristad i Furuviksparken som har licens att ta hand om rovfåglar och ugglor.

När de kom till parken var de välnärda och nästan flygfärdiga men trots det behöver rovfåglar bli stödmatade ungefär tre veckor till innan de har lärt sig att fånga egen mat. Därför har de blivit matade med vita möss sju till åtta gånger per dag. De har även flygtränat. Men att jaga har de inte lärt sig ännu, därför var det nu hög tid att släppa ut dem i naturen, för att de ska ha en chans att klara sig.

Per Aspenberg hade ringmärkt fåglarna så att man lätt kan ta reda på var de kommer ifrån om de skulle råka ut för något.

– Men chansen är en på hundra att vi hör något ifrån dem, sa han. Frida Olsson

Mer läsning

Annons