Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrhosta slår hårt i länet

En epidemi av infektionssjukdomen mycoplasma sprids över landet och även Gävleborg är hårt drabbat.

Annons

Inte sedan mätningarna började 1996 har så många fall av smittan upptäckts i Sverige. Under året har 400 prov gjorts i länet och 72 av dem har varit positiva. Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berättar om epidemin.

– Det har varit en kraftig spridning, men tror vi att det värsta utbrottet har varit nu, säger han.

Mycoplasma är en bakterie som trivs i luftvägarna och sprids ofta genom hosta. Smittsamheten är stor i familjer och barngrupper.

– Det är viktigt att hosta i armvecket eller i en näsduk så att den inte förs vidare. Den som blir smittad ska hålla sig hemma för att inte smitta andra.

Feber, huvudvärk och torrhosta är vanliga symptom. Mycoplasma kan också leda till allvarligare sjukdomar. Ibland leder den till hjärtmuskel- och hjärnhinneinflammation och ungefär tio procent av de smittade utvecklar lunginflammation. Bland unga vuxna är smittan den vanligaste orsaken till lunginflammation.

– Men många märker den knappt alls, det är som en vanlig förkylning. Bland smittade vuxna som är mellan 20-30 år får upp emot hälften lunginflamation.

Signar Mäkitalo förklarar hur mycoplasma kan botas.

– De flesta behöver ingen behandling alls, den går över av sig själv. I mycket allvarliga fall finns det mediciner att få och ett fåtal som smittas kan behöva intensivvård med andningsunderstöd.

Den som en gång har blivit smittad får ingen bestående immunitet mot mycoplasma.

Mer läsning

Annons