Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt på sjukhuset

Det har varit en tung start på det nya året vid Gävle sjukhus. Vårdplatserna har inte räckt till utan varje dag har avdelningarna överbelagts med 50-55 patienter.
– Vi har haft ett väldigt högt patienttryck, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare vid division operation.

Annons

Under veckorna kring jul och nyår är sjukvården extra känslig för ökningar i den akuta patienttillströmningen. Många vårdplatser är julstängda. Visserligen ligger det mesta av den planerade vården nere under den här perioden men marginalerna är ändå snävt tilltagna.

För Gävle sjukhus del började årets julstängningsperiod ganska bra. Men från nyår och framåt har kapaciteten inte räckt till. Sjukhuset har dagligen haft 50-55 patienter fler inlagda än antalet vårdplatser medger.

Extra personal har fått kallas in för att ge patienterna den vård de behöver.

– Det har varit en jobbig tid för både personal och patienter, konstaterar Lars-Göran Holtby.

Någon förklaring till det ökade patienttrycket finns inte.

– Nej, det är som med börsen, det går upp och ned utan att man vet så mycket varför, säger Lars-Göran Holtby.

Vinterkräksjukan härjar just nu på samtliga tre sjukhus i länet. Vid Gävle sjukhus är en vårdavdelning stängd för intagning. Detta bidrar till beläggningsproblemen.

Men Lars-Göran Holtby ser en annan viktigare förklaring till att vårdplatserna inte räcker till.

– Vi har ett stort antal äldre patienter här som är färdigbehandlade men som blir kvar eftersom kommunerna inte tar hem dem, säger han.

Gävle sjukhus hade i går 18 sådana färdigbehandlade patienter inlagda som väntar på fortsatt omhändertagande inom den kommunala omsorgen. Samspelet mellan landsting och kommuner fungerar inte bra när det gäller den här typen av patienter. Lars-Göran Holtby vill se en snar lösning.

– Med det patienttryck vi har just nu behöver vi tillgång till alla vårdplatser.

– Det är orimligt att 18 platser ska upptas av patienter som inte behöver mer behandling hos oss, säger han.

Han hoppas också att beläggningssituationen ska förbättras i och med sjukhuset nu successivt går upp i ordinarie kapacitet. Från och med måndag ska hela sjukhuset vara öppet som vanligt.

Mer läsning

Annons