Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre om när två blir en

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Kärlek på gång. Rickard, Kicki och Madde är kamratstödjare på Stora Sätraskolan. De har varit med och ordnat programmet för kärleksveckan som startar i morgon. Det blir föreläsningar, teater, dans, hemlig överraskning och förstås mycket kärlekssnack.

Kärleken blomstrar på skolorna. Den här veckan har Stora Sätraskolan sin kärleksvecka. Kamratstödjarna med läraren Ulla Hägglund i spetsen har ordnat programmet som bland annat innehåller föreläsningar om aids, sexuella trakasserier och sexmissbruk. Det blir teater, matlagning, tid att skriva kärleksdikter och dansa tryckare och kanske kommer teveprofilen Rickard Olsson från Söndagsöppet på besök.

Annons
Vi har träffat kamratstödjarna Madde Söderblom, Christin Carlsson och Rickard Rothpeffer för ett snack om kärlek och förhållanden.

Vad är kärlek för er?
Rickard: Det är två personer som tycker om varandra, dom blir som en person. Det är kärlek.
Kicki: Det kan vara mycket, men framförallt min familj, pojkvän och kompisar. Jag kan inte känna kärlek till sport, det är något man bara tycker om att göra.
Madde: Mest min pojkvän och familj. Det är till pojkvännen man säger att man älskar och tycker om. Det är svårare att säga det till familjen, men den kärleken är alltid djupare och kommer alltid att finnas kvar.

Hur känns det att vara kär?
Kicki: Det är härligt. Det finns alltid någon att krama och pussa. Man har alltid någon att gå till - om kärleken är besvarad.
Rickard: Jag har varit kär många gånger. Det är underbart. Det känns som om jag skulle ge allt för att se den personen eller prata med henne.
Madde: Det är det bästa som finns. Man är bara glad. Är det jobbigt på andra sätt så vet man att den man är kär i tycker om en. Mamma frågade vad det var som var fel. Jag åt nästan ingenting och kunde inte sova när jag var kär senast.

När var du kär för första gången?
Madde: (skratt) När man var yngre då var man ihop med varandra kors och tvärs. Jag kunde vara tillsammans med två killar samtidigt. Det var inte så noga, man sa bara att man var ihop. Jag var ihop med en kille som heter Tobbe i tre år. Det var mer som ett löfte på papper, ett kompisförhållande. Femåringar kan säga att de är kära. Jag tror att man känner när det är på riktigt. I sjuan kan man nog vara kär på riktigt.
Rickard: Jag tror att jag var kär i en tjej för första gången när jag gick i sexårsgruppen.

När var du ihop med någon första gången?
Madde: Det var i tvåan. Man frågade chans på varandra. Men nu är det första gången jag är riktigt kär och det är i min pojkvän.
Kicki: Samma med mig. Det är nog nu som jag är kär på riktigt i min pojkvän.
Rickard: Jag kommer ihåg min första puss. Det var i tvåan när jag var ihop med min första tjej.

Varför faller tjejer för "farliga" killar?
Kicki/Madde: Kanske beror det på hur man blivit uppfostrad. Det är spännande. Många tjejer vill nog hjälpa eller göra om killen. En del kanske känner sig coola.

Är det okej att bli kär i någon som är tio år äldre?
Kicki: När man är runt 14-16 år kan man hålla sig till dom i samma ålder. Jag tycker att det skulle vara äckligt om jag skulle vara tillsammans med en 23-åring. Det skulle vara konstigt.
Madde: Jag säger detsamma. Det finns tjejer i min ålder som bor ihop med betydligt äldre killar, det kan vara gubbar på 43 år. Det är hemskt. När man är 20 år kan man vara ihop med en 33-åring, då är det inte äckligt. Men en 15-åring och en som är 43 det är helt sjukt. Det är som att vara ihop med sin egen pappa. Jag tänker på utnyttjande av barn när jag hörde om en 15-åring och en 43-åring.

Kan man vara kär i en kändis?
Madde: När man är yngre kan man det. Jag tror att jag har varit kär i Leonardo Di Caprio när jag var liten. Men är kärleken inte besvarad är det inte kärlek.
Kicki: Jag tror inte att jag har varit det.
Rickard: Jag har inte varit kär i en kändis. Men jag tror att man kan bli det. Nu kan man ju också ta reda på så mycket information om kändisar.

Är det konstigt att vara kär i en av samma kön?
Kicki/Madde: Nej, det tycker vi inte att det är.
Madde: Om jag ser två killar på stan då tänker jag inte äckligt utan gulligt. Det är modigt. Det är lättare att se tjejer hålla på med varandra för vi tjejer kramas så mycket som kompisar.
Rickard: Nej, det är inte konstigt. Även fast jag tycker att det är lite speciellt. Det är nog lättare för två tjejer att vara ihop än två killar.

Är det några på er skola som är öppet homosexuella?
Madde: När jag gick i sjuan var det två tjejer som var ihop med varandra. Men det är inga killar alla fall, åtminstone inga som visar det öppet.

Kan kärlek göra ont?
Madde: Ibland är det jobbigt när man är ihop med någon och bråkar. Men man måste nog diskutera och bråka i ett förhållande för att det ska bli bra.
Rickard: Om man skulle gå fram till en tjej och säga att man tycker om henne och kärleken inte är besvarad då gör det ont.

Kan man bli kär i en kompis?
Madde: Ja, det kan man. Jag och min pojkvän David var kompisar innan vi blev ihop. Det var bara bra för då kände man varandra. Det är inte lika pinsamt.

När vet man att man är ihop?
Kicki: Det känner man.
Madde: Min kompis hade jättestora problem med det. Ibland skulle det kännas bättre om man bara kunde fråga chans eller säga "är vi ihop, eller?"
Rickard: Det var så länge sedan jag var ihop med någon. I tvåan så frågade man bara chans på varandra. Ett enkelt och bra sätt. Jag tror att man känner när man är ihop.

Vad gör man på en dejt?
Kicki: Går ut och äter eller kollar på film. Bara man gör saker med varandra. Man kan absolut inte dejta på ett gym.

Hur förändras ett förhållande?
Kicki: Kärleken förändras efter en tid. Efter tre månader flyger man inte på små rosa moln längre. Jag tycker att det blir bättre med kärleken när man har varit tillsammans ett tag. Då känner man varandra och kan lita på varandra.
Madde: När man har varit tillsammans längre än två månader så kan man lita mer på varandra och vara sig själv på ett annat vis. Min pojkvän brukar ringa ibland och fråga vad han ska ha på sig när vi ska ses. Det spelar ingen roll, brukar jag säga. Det är skönt när man inte behöver tänka på om man är sminkad eller hur man ser ut.

Struntar man i sina kompisar när man har pojkvän?
Madde: Jag gjorde det i början. Jag behöver snacka tjejsaker med mina tjejkompisar. Men jag var inte så mycket med mina tjejkompisar innan jag blev ihop med David. Ibland måste jag ringa till min kompis Bea och bara prata ut, jag måste babbla av mig.
Kicki: Jag gjorde det i början också. Tyvärr bli det så.

När är man otrogen?
Madde: Det kan man vara på många sätt. Men är man otrogen så är man inte längre kär i den man är ihop med. Då finns det ingen kärlek kvar. Är man otrogen är man feg, då vågar man inte göra slut och gå vidare. Jag tror att killar har lättare att vara otrogna än tjejer.
Rickard: Om man börjar hålla på med en annan tjej än den man är ihop med. Det är otrohet.

Är det jobbigt att göra slut?

Kicki/Madde: Ingen av oss har gjort slut på riktigt så vi vet inte.
Madde: Det är min mardröm att det ska ta slut eller att jag känner att jag måste göra slut. Skulle David göra slut skulle jag bli helt knäckt, särskilt om han varit otrogen, då blir det så dramatiskt. Jag skulle inte förlåta honom.
Det är skitsvårt att göra slut. Har man varit ihop länge måste man sätta sig ner och prata. Det är förbjudet att göra slut via sms.
Kicki: Jag skulle också bli knäckt om min kille skulle göra slut nu.
Rickard: Jag upplever inte att det är jobbigt att göra slut.

Hur viktigt är det att man skyddar sig när man har sex?
Alla: Det är livsviktigt, ett måste. Det är många tonåringar som blir gravida i vår ålder. Det blir så synd om barnet om det inte är önskat. Ofta så sticker killen om tjejen blir med barn.

Är det jobbigt att vara tonåring och gå i nian?
Alla: Nej.

Maria Hammarberg
Frilansreporter i Gävle

Mer läsning

Annons