Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggare omsorg med ny teknik

/
  • Socialdemokraterna Carina Holm och Ylva Johansson har tagit plats i TV-soffan. Omvårdnads Birgitta Svensk, Marita Olsson Narving och Vivi-Anne Sundqvist, s, visar hur den som har hemtjänst kan se vem som kommer och när i rutan.
  • Via webben kan anhöriga och anhörigstödets personal hålla kontakt.Displayen vid ytterdörren påminner om att låsa och andra saker man kan ha glömt.

Låt också bostäder för äldre bli en del av bostadspolitiken.
Det säger Ylva Johansson, s, vice ordförande i socialutskottet, när hon tittar på hur Gävle använder teknik i äldreomsorgen.

Annons

Omvårdnadsförvaltningens Birgitta Svensk kör omedelbart ut de gästande socialdemokraterna ur visningslägenheten. Hon ska demonstrera hur låset som öppnas med mobiltelefonen funkar, ett system som hemtjänsten i Hille ska pröva men flera kommuner redan använder.

Tanken är att slippa hålla reda på nycklar och att kunna be den som är närmast att åka till den som tryckt på trygghetslarmet.

– Det är dyrt med nyckelfria lås. Vi måste hitta något som gör att det betalar sig, säger Birgitta Svensk en stund senare och ger tidsvinst som ett tänkbart exempel.

Väl inne i lägenheten igen har hon också visat displayen vid ytterdörren, där en ruta med texten ”ytterdörren” lyser och visar att den inte är låst. Spisen, strykjärnet och balkongdörren är andra påminnelsemöjligheter, även om alla inte är igång.

Birgitta Svensk visar också upp anhörigportalen, där den som tar hand om en anhörig hemma via webben kan hålla kontakt med och informera anhörigstödets personal, något 13 personer testar just nu. Andra testar att beställa mat och kunna se vem som kommer från hemtjänsten och när via TV:n eller datorn. En larmklocka provas också och på gång är en förstudie där hemtjänsten ska handla mat på nätet i stället för att gå till affären. Allt syftar till att få det att kännas tryggare att bo kvar hemma och fördröja att kommunens insatser behövs.

Det är också viktigt att inte bara de som samarbetar i projektet kan använda tekniken utan även alla andra, säger Omvårdnads Marita Olsson Narving.

– Det är öppna plattformar. Andra kommuner kan använda dem och andra företag kan erbjuda sina tjänster via dem.

Ylva Johansson har lett socialdemokraternas rådslag om välfärd, där äldreomsorgen ingått som en del.

– Det var ett av de områden som fick bäst mottagande i partiet. Vi har fokuserat för mycket på vård och omsorg och gör för lite på dans och livet och väntjänst, den friska och roliga delen av livet, säger Ylva Johansson.

Hon ser teknik som en del av en bostads tillgänglighet. Många kommuner tillgänglighetsmärker i dag lägenheter som har hiss, tröskelfritt och rymliga badrum.

Hon pekar på bristande rörlighet på bostadsmarknaden som ett problem. Äldre som vill flytta från villan upplever att de inte har råd att lämna ett billigt boende, osäkra på hur länge de kan betala för det nya. Därför föreslår de ett stöd som innebär att pengar avsatta för framtida boende ska ge rätt att bo kvar även om kapitalet tar slut.

Äldredelegationens förslag om trygghetsboenden är bra, tycker Ylva Johansson. Men hon tror att det krävs mer än att det står i lagen att kommunerna ”bör” ordna sådana för att de ska bli av. Staten måste gå in så att det blir ekonomiskt rimligt att bygga och bo.

Mer läsning

Annons