Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffaste tåget har gladaste resenärerna

Annons
GÄVLE

- Lukta! Visst känner du stenkolslukten? Olle Johanssonfrån Stockholm sitter på Järnvägsmuseetsångtåg mellan Gävle och Sandviken och kännersig en smula nostalgisk.

Han var med på den tiden då ångloken fortfarandevar i bruk och åkte från Stockholm 06.30 påonsdagsmorgonen för att återigen få uppleva hurdet känns att resa med den typen av tåg.

Sportlovslediga

Under den pågående veckan anordnar museeti Gävle turer med det gamla loket från 1913. Resmåletvarierar mellan Ockelbo, Sandviken och Storvik och passagerarnabestår till största del av sportlovslediga barn ochderas föräldrar som mest tycker att det är kulmed en utflykt.

Men så finns där entusiasterna. Sådana somOlle Johansson som brinner för tåg och ångmaskiner.Med sig på resan har han två likasinnade - kamraternaRolf Åström och Aulis Merikanto.

Far landet runt

Tillsammans har de åkt till alla Sveriges hörnför att titta på och åka med olika typer av tåg.Just ångloken tycker de har en alldeles speciell charm.

- Ett ånglok som står och frustar på enstation är så mycket mer levande än ett ellok,förklarar Rolf Åström.

Lokförare Sten Holm håller med. Han liknar ångloketvid en galopperande häst som måste lugnas ned efteren körd sträcka.

När han ska beskriva hur det känns att köradet 70 ton tunga loket så väljer han direkt ordet "livfullt".

- Det är hög ljudnivån där inne, jagkör med öronproppar. Framme på magen hettar detfrån ugnen och på ryggen drar det kalluft frånfönstret. Dessutom skakar det så mycket att man fårstå och parera för att inte ramla, säger han.

Koldamm överallt

Så efter en dags körande så kännsdet i ljumskarna. Dessutom sätter koldammet inne i loketsina spår på kläder och kropp. Han snyter sigi handen för att visa hur snoret färgats alldeles grått.

- På kvällen när man kommer hem och duscharså syns det att man har varit ute och kört, sägerhan.

Mer läsning

Annons