Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tur att båten är oi...

/
  • Skulle leta bilder i arkivet på ål och vad hittade jag? Kommundirren på Ålands hav.
  • Båkharn för några år sedan när båken fortfarande syntes. Nu är till och med båken nerskiten.

Att Riksbanken ska trycka nya sedlar har jag berättat om tidigare. Banken tar bilder av kända svenskar och förfalskar dem så man får skämmas, man borde få trycka till Riksbanken med en riktig dag­sedel.

Annons

Tor seglar sin Xcalibur, en X-båt 332, framgångsrikt, ofta med hjälp av kompisen Anders Ekholm. Ibland gastar Tor på familjen Ekholms Trixi, en likadan X-båt. Anneli och Anders Ekholm kappseglar med barnen Emma och Emil. Det ovanliga med det är väl att en familj sopar banan med rutinerade kappseglingsteam. Nu senast vann man prestigefyllda Hyundai Cup Nynäshamn med Tor ombord. Det var ett 50-tal båtar på startlinjen. Eftersom det är en bil i första pris så förstår ni att konkurrensen är stenhård. Lyfter på Vegamössan för Tor och Ekholmarna och grattis till bilen.

Tur att båten är oi. Fick skrapa rutorna på min cabriolet en morgon, det låg ingen isskrapa i den kärran så det blev att skrapa med CD-skivan ”Absolut sommar”!

Apropå musik: Skrev i början av sommaren att jag hade problem med två tänder som skulle rotfyllas. Den ena gick inte att rädda så den drogs ut. Jag tyckte tandläkaren nynnade på ”Sommaren är kort nu ska tanden bort...” medan hon drog ut gadden. Hårt liv sjömanslivet.

Jag ska på ålagille i Skåne med gamla polare som jag seglade med på Atlanten 1992. Det ska bli ålright med många skÅlar i Skåne och Ålborgakvavit. Apropå mat så kostade första kilot hummer 102 000 kronor på Göteborgs fiskmarknad. Förra året kostade premiärkilot 31 000 kronor.

Atlantenseglingen 1992 genomfördes utan GPS. Vi hade sextant och tog solhöjden tre gånger om dagen och räknade sen ut vår position. När vi närmade oss engelska sydkusten visade Decca-mottagaren att vi var helt rätt. Det var 1992 som Saddam gick in i Kuwait. USA hjälpte Kuwait att kasta ut Saddam och samtidigt släppte USA GPS-signalen fri. Fyra år senare seglade jag från Västindien till Göteborg och då hade vi två GPS:er ombord. Krig sätter fart på utvecklingen, sorgligt men sant.

Första julpyntbelysningen uppsatt i Stigslund.

Kastade ut min över 30 år gamla tjock-tv. Köpte ny tv, en platt. Det var färgbilder i rutan utan att man tagit ett glas transparent Loranga. Häpnadsväckande.

Läste att massor skarvungar har dödats på Båkharen, något som jag definitivt inte försvarar. Nu ska länsstyrelsen polisanmäla illdådet som brott mot jaktlagen. Men någon borde kanske polisanmäla länsstyrelsen för att den inte gjort någonting åt skarvarna under åren. Jo, man har räknat dem och sett ökningen.

Hade en människa totalförstört en ö på det sättet så hade hen med säkerhet suttit bakom lås och bom.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons