Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen blommor blommar i Astrids trädgård

Annons
Nu börjar årets vackraste tid i AstridHäcklings trädgård i Valbo. Klematisen, pionerna,narcissanemoner, alpsippor och blå bergvallmo prunkar sombäst och tusentals andra står med svällande knoppar.

För varje dag blir trädgården allt frodigare.

Exakt hur många olika sorters växter hon har isin trädgård vet inte Astrid Häckling, men detär minst tusen. Mest perenner, men också buskar, rosoroch klematis.

- Allt är inte namnsorter längre. De korsar sigoch sprider sig, säger hon och visar på violerna. Frånbörjan planterade hon två sorters blå violer,i dag finns det massor av olika färgkombinationer.

Driver upp från frö

Många av växterna har Astrid Häcklingdrivit upp själv från frö som hon beställtfrån föreningen Trädgårdsamatörernadär hon är en aktiv medlem. Därför finns detbåde vanliga sorter och verkliga rariteter, som man intehittar i plantskolorna, även om Astrid Häckling tyckeratt plantskolorna fått ett bättre sortiment de senasteåren.

- Jag sår fröerna direkt när jag fårdem i februari och sedan ställer jag ut krukorna. Det ärju så det går till i naturen, fröerna fårfrysa och tina igen.

Innan Astrid Häckling och hennes make byggde huset vidValbovägen i slutet av 1950-talet fanns det en kohage ochen bit tallbacke där. Trädgården har vuxit framallt eftersom, utan att hon haft en färdig plan förhur det skulle bli. Perennrabatterna har tagit allt störredel av gräsmattan.

Flyttar runt växterna

- Jag vet vad jag vill ha för växt ochsedan försöker jag ordna för den så att denska trivas, berättar Astrid Häckling och visar påden kinkiga gunneran, som sticker upp sina kraftiga skott påhedersplats mitt framför huset. Den har hon flyttat fyragånger innan hon hittade den riktiga platsen. Och eftersomdet inte fanns någon damm just där gjorde hon en.

- Gunneran ska helst stå vid en damm. Men mest tänktejag på fåglarna när jag gjorde dammen. Härär öppet och fint så att katterna inte kan lurpassapå fåglarna, berättar hon.

Sköter allt själv

Sedan hon blev ensam för sju år sedansköter Astrid Häckling hela trädgården självoch hon tillbringar all sin lediga tid ute i rabatterna. Det ärinte ett dugg betungande, tycker hon:

- Folk brukar tycka att det verkar jobbigt att ha såhär mycket växter, men om man tycker att det ärjobbigt så ska man inte hålla på. Jag tyckerdet är roligt, säger hon.

- Men när vintern kommer är det skönt att fåsin viloperiod. Fast då har jag ju fröerna som jagsamlar in åt Trädgårdsamatörerna att tahand om, så någon riktig vila blir det inte, sägerhon.

Just nu dominerar framför allt de småblommiga klematisarna,som klättrar på portaler och staket överallt,och pionerna i trädgården.

Våga pröva

De imponerande buskpionerna med stora blommor i vittoch rosa sjunger på sista versen. De klarar sig bra i Valboutan vintertäckning trots att de inte anses särskilthärdiga.

- Vill man ha en viss växt ska man pröva, sägerAstrid Häckling bestämt.

- Man ska inte bry sig om det där med zoner. Bara i denhär trädgården skiljer det flera zoner mellanfram- och baksidan. Ger man växterna ett skyddat lägeså kan de klara sig fast man inte tror det.

I Astrid Häcklings trädgård finns nästanallt en trädgårdsägare kan drömma om.

Där finns pergolor och slingrande gångar, därfinns små trädgårdsdammar, där finns rabatterför skuggväxter, för surjordsväxter och förväxter som vill ha det torrt om fötterna, där finnsen stor kompost (viktigt!) och ett grönsaksland.

Växthus för jobbigt

Men det finns inget växthus.

- Usch nej, det vill jag inte ha. Det skulle bli alldelesför mycket jobb och kräva för mycket passning,säger Astrid Häckling.

Mer läsning

Annons