Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Arbetslös i Gävle? Välj Norge

/
  • - Ta chansen! Den uppmaningen skickar Gävlekollektivet i Stavanger till alla arbetslösa ungdomar i hemstaden. På bilden syns Sofie Hillborg, Maja Dahlqvist, Elina Brynk och Hernik Berglund.
  • Prisexempel: En hamburgare med strips och dricka kan kosta 115 norska kronor, det vill säga drygt 130 svenska kronor.

I dag startar Gefle Dagblad artikelserien "Dra dit jobben finns".

I Norge råder brist på arbetskraft. Vi har träffat några Gävleungdomar i 20-årsåldern som flyttat till Stavanger.

Annons

Ingen av dem hade egentligen planerat att åka till Norge för att jobba.
Men tack vare tillfälligheter och kontakter blev det så.
– Ta chansen, är deras uppmaning till alla arbetslösa Gävleungdomar.

På övervåningen i ett av Stavangers många trähus samsas de om två rum och ett sovloft. Stadsdelen heter Storhaug men kallas i folkmun för Svenskhaug på grund av det stora antalet gästarbetare från grannlandet.
Lägenheten är nyrenoverad och mysig med synliga träbalkar i taket. I kaminen i vardagsrummet brinner en brasa som höjer mysfaktorn ytterligare och – framförallt – sprider värme.
– Uppvärmningen med direktverkande el är så dålig att vi måste elda på ganska ordentligt på kvällarna för att det inte ska bli kallt under natten, säger Henrik.
Allt är dyrt i Norge och Stavanger har landets högsta boendekostnader. Hyra plus värme för 2,5-rummaren blir omkring 15 000 norska kronor vilket innebär att de fem kompisarna betalar 3 000 kronor var per månad.
I början bodde Henrik och Elina i annat svenskkollektiv i närheten. Under en period samsades tio personer på 70 kvadratmeter.
– Det var inte bra. Här fungerar det mycket bättre även om vi betalar lite mer, säger Elina.
– Men att bo i kollektiv är en utmaning, det passar inte alla, säger Maja.
– Man måste lära sig kompromissa, säger Sofie.
– Och ta ansvar, säger Henrik.
Tjejerna samsas om sovloftet medan Henrik delar sovrum med Axel Söderström Barrander som inte var hemma när GD kom på besök. Eftersom de har olika arbetstider känns lägenheten inte speciellt trång – värre blir det när släkt och vänner hälsar på och sover i vardagsrummet.
– Då vågar man knappt äta frukost för att man är rädd att väcka dem, säger Maja.
Som svensk i Norge blir man patriotisk, hävdar de. På jobbet umgås de med norrmän men på fritiden söker de sig till två andra svenskkollektiv – ett med Eskilstunabor, det andra med jämnåriga från Eksjö.
Omsättningen på folk är stor och när någon åker hem gäller det att hitta nya personer att dela hyran med. Genom Facebook-gruppen "Svenska själar i Stavanger" knyts många nya kontakter.
– Det är ganska stor chans att få plats i något kollektiv om man är intresserad av att komma hit, säger Henrik.
Nackdelarna med Stavanger är regnet och de höga priserna. Men alla fyra är eniga: Att jobba i Norge är mycket bättre än att vara arbetslös i Gävle.

Mer läsning

Annons