Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Bristningar nonchaleras

/
  • Ingered Lantz, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg, säger att sfinkterrupturer alltid kommer att förekomma.

Den 24-åriga kvinnan sprack från slida till ändtarm när hon födde barn vid Gävle sjukhus. Men hon skickades hem utan rätt diagnos och behandling. I går tog SVT:s Uppdrag granskning upp hennes fall.

Annons

Den då 24-åriga kvinnan, bosatt i Sandviken, födde sitt barn på förlossningen i Gävle förra hösten. Barnet fick tas ut med hjälp av sugklocka vilket är en känd riskfaktor för att mamman ska få allvarliga bristningar i underlivet.

Kvinnan drabbades också av en så kallad sfinkterruptur, vilket innebär att hon sprack hela vägen från slidan och bak till ändtarmen. Men trots det skrev barnmorskan i journalen att kvinnan bara fått en liten bristning i mellangården och sydde ihop skadan själv.

Varje år drabbas över 3 000 svenska kvinnor av allvarliga bristningar i samband med förlossning.

Om bristningar inte upptäckts och blir rätt åtgärdade kan de skapa allvarliga problem för de drabbade kvinnorna. Smärtor vid samlag och avföringsinkontinens kan bli bestående.

Enligt Uppdrag granskning är Sandvikenkvinnans fall långt ifrån unikt. Redaktionen har haft kontakt med flertalet kvinnor runt om i landet som aldrig fick rätt diagnos och skickades hem från sjukhuset utan operation.

Ingegerd Lantz, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg, säger att sfinkterrupturer alltid kommer att förekomma. Men landstinget jobbar sedan flera år aktivt för att minska fallen.

– Vi försöker utbilda både barnmorskor och läkare i hur man förebygger, i att rätt diagnos ställs och så att skadorna sys ihop rätt, säger hon.

Enligt Ingegerd Lantz gör landstingets personal vad de kan för att hjälpa kvinnor som inte fick rätt diagnos i samband med förlossningen. De hänvisas till specialister inom exempelvis tarmkirurgi och kan få genomgå operationer i efterhand.

– Kvinnor är generellt sett duktiga på att höra av sig om de märker att någonting inte står rätt till, säger hon.

Vågar verkligen alla prata? Du säger själv i slutet av tv-programmet att det är ”osmakligt ” att tala om det här i tv. Varför?

– Jamen, att prata om en enskild individ vill jag inte göra, dels på grund av sekretessen men även för att det finns en etisk och moralisk bit. Däremot kan jag prata allmänt om sfinkterskador.

Ingengerd Lantz påpekar att Gävleborg hör till de landsting med minst andel rapporterade bristningar av den svårare sorten. Mellan åren 2005 och 2009 drabbades 2,79 procent av kvinnorna som födde barn på sjukhuset i Gävle eller Hudiksvall.

I Uppdrag granskning förs ett resonemang om att vården kanske underrapporterar antalet sfinkterrupturer. Anledningen skulle vara att förlossningspersonal vill mörka sina misstag, alternativt inte bidra till att arbetsgivaren hamnar dåligt i statistikjämförelser.

Vad säger du om det?

– Underrapporterar? Jag vet inte var de fått det ifrån. Jag tycker barnmorskorna är otroligt duktiga att be läkarna komma in och titta om de är osäkra, säger Ingegerd Lantz.

Mer läsning

Annons