Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ufo över Gästrikland – Roland är säker på att de tre ljusskenen inte var meteoriter

Ett konstigt ljussken eller ett flygande föremål som inte går att förklara? Vi tog Ufokännare Roland Östlund till hjälp för att berätta om några Ufoobservationer i Gästrikland.

Annons

Sätrabon Roland Östlund var amatörastronom när han 1976 såg ett konstigt ljussken över dåvarande riksväg 80 mellan Gävle och Valbo. Han var inte ensam om att se ljusfenomenet, utan det var så många som reagerde att saken togs upp på Aktuellt samma kväll. En medverkande astronom uppgav att det rörde sig om en meteoritsvärm, och där nöjde sig de flesta, men inte Roland Östlund.

– Så mycket kunde jag om meteoriter att jag visste att det inte rörde sig om en sådan. Då hade jag bara sett ljuset i några sekunder, men nu var det 2-3 minuter säger han.

Här berättar Roland Östlund om några Ufo-observationer i Gästrikland:

Händelsen väckte ett intresse som håller i än i dag. Han var aktiv i Gävleborgs Ufo-förening när den fanns och har varit aktiv medlem i föreningen Ufo Sverige. I dag är han med i ett nätverk med Ufoentusiaster i Gävleborg, Uppland och Västmanland som mejlar intressanta nyheter till varandra. Han följer sajter och Youtubekanaler, och tycker inte att det spelar någon roll om observationerna är gjorda i Sätra eller på Nya Zeeland.

– Men ett problem är att det har blivit så lätt att göra bra fejkade filmer med datorernas hjälp. Det kan vara svårt att avgöra om en film är äkta eller inte, säger han.

Ufo betyder som bekant "unidentified flying object", oidentifierat flygande föremål, och behöver alltså inte nödvändigtvis vara ett rymdskepp från en annan galax utan helt enkelt ett fenomen som det inte finns någon känd förklaring till. Av alla observationer som rapporteras in till föreningen Ufo Sverige går det att hitta naturliga förklaringar till 90 procent av fallen. Det kan handla om astronomiska fenomen, flygplan och geologiska fenomen. De övriga 10 procenten kvarstår som ufon. Roland Östlund känner sig rätt säker på att vissa av dessa observationer beror på att Jorden har haft besök från främmande planeter.

– Men i så fall måste de ha hittat ett sätt nytt att färdas genom rymden på. Även med ljusets hastighet tar det för lång tid att ta sig hit annars.

På frågan om varför inte någon utomjording har tagit kontakt på riktigt med oss jordbor har Roland Östlund ett tydligt svar.

– Om man kommer från deras högteknologiska värld och ser hur vi håller på med rån, mord, terrorism och krig så förstår man ju att de håller sig borta. Här skjuter vi först och frågar sen.

Mer läsning