Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga singlar väntar gärna

Annons
SINGELLIV

Det är viktigt att ha en partner men det ärinte bråttom. Karriären först, familjen sen. Såsäger tre unga singlar.

Viktor Andersson är 16 år, Christina Eriksson ochLinda Davidsson 18 år. Alla tre har haft förhållandenmen är för tillfället singlar.

- Det är viktigt att ha ett förhållande. Detger trygghet, det är en annan relation än till kompisarnaoch man vet att någon tycker om en, säger Christina.

Christina tänker utbilda sig innan hon skaffar familj.

- Medellivslängden har ökat och det är mångaskilsmässor. Man behöver inte binda sig så snabbt.

Linda vill ge sina barn en trygghet och satsar därförpå karriären först.

- Man vill kunna klara sig även om förhållandetspricker, säger Christina.

För tjejerna är tiden då de kan skaffa barnbetydligt mer begränsad än för Viktor. Men de trehar tydligt påverkats av hur de själv haft det i sinafamiljer.

Christina är enda barnet. Hennes mamma var 42 årnär hon fick Christina och föräldrarna hade gjortkarriär först. Christina tycker inte det är någothinder med "gamla" föräldrar men ibland kan hon kännaatt de inte riktigt förstår henne.

Linda är andra barnet. Hennes mamma var 24 år närLindas syster föddes och 30 när Linda kom.

- Jag kan tänka mig att skaffa första barnet vid30.

Viktors mamma var 22 år när hon fick Viktors äldrebror.

- Det är för tidigt för mig, konstaterar han.

Hur fungerar det då att vara singel? Behandlar kompisarnaen annorlunda än då man har sällskap?

- Alla utom en av mina kompisar är singel så detär en fördel att jag är det. Vi kan göra killgrejerihop, säger Viktor.

Linda och Christina träffar sina kompisar mindre närde är ihop men är måna om att ändåhålla kontakten med dem.

Hur tror de då att det skulle kännas om de fortfarandevar singel om 10-20 år?

- Det är nog tråkigt när man blir äldreom man inte har någon men det beror också påvilka vänner man har omkring sig, tror Christina.

Linda och Viktor har inte funderat i de banorna.

Hur viktigt är det egentligen att ha ett förhållande?Kan man till och med stanna i ett förhållande trotsatt det är dåligt bara för att ha någon?Christina och Viktor känner ingen som har det så menLinda har en ytlig bekant.

- Jag känner en som tryckts ner psykiskt. Man kanskestannar ändå för tryggheten. Det kan ha med självförtroendetatt göra.

När man är ung är de flesta singlar, åtminstonedå och då. Att hitta någon är inte specielltsvårt. Viktor, som ska bli kock, upplever ibland att kockyrketär en brudmagnet. Han letar aldrig tjejer. Hittar han någongör han det på privata fester. Linda och Christinahar åldern inne för krogen men att ragga på sådanaställen är tydligen inget för dem.

- Man går på krogen för att dansa eller träffafolk. Vill man ragga kan man lika gärna göra det påstan, tycker Christina.

Några raggningsrepliker brukar de tre inte köramed men ingen av dem gillar berusade personer som kör deredan uttjatade fraserna. Viktor vill gärna att tjejernaska ragga, Linda tycker inte att hon är bra på det.

- Det värsta jag har hört är "ska vi byta tröja".Men vi är bra kompisar nu, skrattar Christina.

Viktor tycker att de viktigaste egenskaperna hos en tjej äratt hon har humor, är intelligent, kan ta hand om sig själv.

- Och jag vill inte vara "extrapappa". Men det är okejom hon tjänar mer än mig.

Christina uppskattar ärlighet, självständighetoch humor. Hon vill att en kille ska vara lagom svårfångadoch att deras förhållande ska vara jämbördigt.Hon tänker inte försörja någon man.

- Humor är viktigt, han ska vara lätt att pratamed och ärlig. Och jag kan tänka mig vara "extramamma"ibland, säger Linda.

Hur jämställt ska det vara i hemmet? Linda och Christinahar inget bestämt svar på den frågan men Viktortänker definitivt inte laga mat. Däremot delar han gärnapå de andra sysslorna.

För Linda och Christina är det viktigt att killenär trevlig och utstrålar ett visst mått av självförtroende.

Partner eller inte, flytta hemifrån vill de i alla fallgöra.

- Jag bor hellre med en kompis än bor kvar hemma. Menjag flyttar nog utomlands när jag är klar med utbildningen,säger Viktor.

Christina och Linda vill flytta för att få merprivatliv.

Viktor vill helst ha egna barn. Linda vill också haegna men kan tänka sig att adoptera. Christina, som tänkervänta rätt länge med barn, vill ha egna. Gårdet inte på naturlig väg kan hon mycket väl tänkasig konstgjord befrukning.

- Det är så många som har förhållandei vår ålder. En del förlovar sig. Men förlovarman sig är det väl meningen att man ska gifta sig. Manbehöver inte ha så bråttom, tycker Christinasom egentligen inte tycker att giftermål är specielltviktigt.

Linda och Viktor tycker inte heller att man behöver giftasig, det går att bo ihop ändå.

Mer läsning

Annons