Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökat vårdval dröjer

Det dröjer innan vårdval införs i länets specialistsjukvård. Frågan är långtifrån färdigutredd, anser den politiska majoriteten

Annons

Den borgerliga partierna i landstinget i Gävleborg driver på för en utbyggnad av vårdvalssystemet.

Samma etableringsfrihet som finns för hälsocentraler bör införas i specialistsjukvården, framför partierna i en motion. Det skulle kunna leda till ett ökat utbud av privata specialistmottagningar och därmed ökad valfrihet för patienterna.

– Om fler specialister får möjligheter att öppna eget skulle det också kunna locka läkare inom bristområden till Gävleborg, sade Agneta Wagner, Moderaterna, när motionen diskuterades i landstingsfullmäktige i går.

Majoritetspartierna S, C och MP är försiktigt positiva till att pröva den här möjligheten.

– Vi rör oss i frågan men vi vill inte säga ja eller nej i dag. Det här måste utredas ordentligt först, sade hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Tommy Berger, S.

En risk med systemet är att vården blir splittrad och att sjukhusen dräneras på läkare och får svårt att bemanna jourer, påpekades det.

Vänsterpartiet deklarerade att man redan nu säger nej till vårdval i specialistvården.

– Jag vill påminna om den jättedebatt vi har i landet just nu kring hur vinster ska kunna tas ut i sjukvården, sade oppositionsrådet Alf Norberg, V.

Mer läsning

Annons