Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om ett hotat nomadfolk

/

Afarerna är ett boskapsskötande folk som lever splittrade i de tre länderna, Etiopien, Eritrea och Djibouti och de har en kultur med rötter flera tusen år tillbaka i tiden.

Annons

Deras muntliga berättartraditioner sträcker sig till faraonernas tid.

I Sverige finns det 55 afarer från de tre länderna varav några bor i Skutskär. För att informera invånarna i Älvkarleby kommun har organisationen Afarvänner i Sverige just nu och fram till och med den 25 januari en utställning i Skutskärs bibliotek som på ett utförligt sätt belyser och förklarar afarernas situation på Afrikas Horn.

Afarvänner i Sverige är en humanitär organisation som bildades i Nyköping 1994 och har som uppgift att informera om afarfolket men också stötta och vara med i genomförandet av olika biståndsprojekt som ska förbättra situationen för den hotade folkgruppen. Det kan handla om vattenförsörjning, bekämpning av sjukdomar som aids, malaria och kolera, förbättring av kunskaperna i att läsa och skriva samt hjälp med återplantering av skövlad skog.

Nyligen var det vernissage på utställningen och då fanns organisationens ordförande, Hamad Yacin Issa och vice ordförande, Karolina Danielsson på plats för att svara på frågor från besökarna som också fick chansen att provsmaka på några av afarernas maträtter som serverades i ett av bibliotekets lokaler.

Text och bild: Nils-Olof Engberg

Mer läsning

Annons