Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinera er, alla tjejer!

/
  • Gynekologen Helene Howie informerade om vaccin mot livmoderhalscancer tillsammans med gynekologen Alvaro Castillo i går kväll.

Ungefär 200 kvinnor dör varje år i livmoderhalscancer. Sedan några år finns ett vaccin.
Det ville många veta mer om när gynekologerna Helene Howie och Alvaro Castillo informerade i går kväll.
Men landstinget vaccinerar bara kvinnor upp till 26 år.
– Det är fel, tycker gynekologen Helen Howie, som har privat mottagning.

Annons

Livmoderhalscancer är nummer 15 på listan över de vanligaste cancerformerna. Omkring 400 kvinnor insjuknar varje år, 200 dör. Från det man blir smittad tar det tio år innan man eventuellt utvecklar cancer.

– 80 procent av alla fall läker ut av sig själva. Av de 20 procenten som är kvar är det några stycken som får cancer, säger Helene Howie.

Tack vare de cellprovskontroller alla kvinnor över 23 år blir kallade till vart tredje år, upptäcks de allra flesta fall av cellförändringar på ett tidigt stadium i Sverige. Men alla går inte på kontrollerna.

– Vi når 61 till 91 procent, beroende på vilken region man bor i, av de som kallas, eller 78 procent i genomsnitt. Men problemet är inte de kvinnor som går på kontroll, utan gruppen som inte går. Efter tio, femton år kommer några av dem till oss med väldigt avancerad cancer. 63,5 procent av alla som får cancer och 80 procent av de med avancerad cancer finns i gruppen som inte går på kontrollerna, säger Alvaro Castillo.

Sedan 2006 finns ett vaccin, tack vare att Harald zur Hausen upptäckte att humant papillomvirus orsakar livmoderhalscancer. Förra året fick han Nobelpriset i fysiologi för upptäckten.

Med vaccinationerna vill man komma åt de kvinnor som inte går på kontrollerna.

– Men vaccinet är ett komplement, inte en ersättning. Egentligen tycker jag att man skulle vaccinera pojkar också, men det har man inte tyckt varit samhällsekonomiskt försvarbart, säger Helene Howie.

Vaccinationen består av tre sprutor, som var och en kostar drygt 1100 kronor. Utöver det kommer läkarbesöken då man blir vaccinerad. Gör man vaccinationen innan 18 års ålder täcker högkostnadsskyddet allt över 1800 kronor.

– Lite dyrt är det, men kan vi köpa bilar för hundratusentals kronor kan vi väl lägga några tusenlappar på att inte få cancer, säger Helene Howie.

Än så länge finns bara studier som sträcker sig sex år bakåt i tiden, därför vet man att vaccinet räcker åtminstone sex år, men inte hur länge till.

– Men man vet att vaccinet är helt ofarligt. Däremot kan man längre fram i tiden behöva ta fler sprutor för att vaccinet ska fortsätta verka, säger Helene Howie.

Det är bäst att vaccinera sig innan den sexuella debuten.

– Vävnaden är så omogen och därför mer känslig då. Men så länge man är sexuellt aktiv är det idé att vaccinera sig. Det är ju inte säkert att man är smittad bara för att man är sexuellt aktiv. Och även om man har en av virustyperna skyddar man sig ju mot de andra.

En kvinna bland åhörarna berättar att hon blev nekad vaccination av landstinget eftersom hon precis fyllt 26 år. Det får både Helene Howie och Alvaro Castillo att reagera.

– Det är fel, då är de dåligt informerade, kanske för att studierna har gjorts på kvinnor upp till 26 år. Jag tycker att alla som är sexuellt aktiva bör vaccinera sig, även om man som jag är 60 år. De kan komma till mig, säger Helene Howie.

Mer läsning

Annons