Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad betyder brickorna?

/
  • Börje Svensson rekommenderar alla som har diagnoser, som sjukvårdspersonalen snabbt behöver känna till, att bära med sig en lapp med information fäst på id-kortet.
  • Allergikort finns att beställa på en mängd olika språk. Kan vara bra att ha med sig på resan utomlands.
  • Allergikort.
  • Waranbrickan delas ut till alla som får medicinen med uppmaningen att alltid bära den på sig. Diabetesbricka är ovanlig och få bär den.Epilepsisymbolen är välkänd inom sjukvården men även hos allmänheten.
  • Om man hittar denna på en okontaktbar person är det bäst att ringa 112.
  • Sos-talisman är inte speciellt vanlig. I amuletten finns en pappersremsa med viktig medicinsk information.

GD uppmärksammade nyligen ett fall där sjukvårdspersonalen inte kände igen SOS-talismanen. Det finns flera olika typer av brickor och smycken med medicinsk information. Några kända, andra mindre kända. Men från och med i år kommer det att bli betydligt lättare att hitta viktig patientinformation.

Annons

Det finns ett stort utbud av så kallade medicinska smycken och kort. En del är hemgjorda, andra är ovanliga och endast några få är igenkända av vårdspersonalen.

– Jag har bara sett SOS-talismanen vid några enstaka tillfällen. Det finns inget enhetligt system, ingen standard för medicinsk information. Det är en brist. Informationen gör nytta om patienten inte kan prata. Då är det livsnödvändigt, säger Börje Svensson, chefsläkare för primärvården.

– Men i primärvården känner vi oftast patienten och har journalen och de kan prata själva.

De är bara i extremfallen som patienterna kommer medvetslösa till akutsjukvården. Men det är också i de lägena som det är viktigt att det finns rätt information.

Börje Svensson berättar att det vanligast ”smycket” är den så kallade Waranbrickan som bärs runt halsen. Kopparbrickan delas ut till alla patienter som får den blodförtunnande medicinen med uppmaningen att de alltid ska bära den.

– Får de till exempel en blödning vid en trafikolycka så slutar de inte blöda. Motgift måste sättas in genast.

En annan symbol som är välkänd är det så kallade Epilepsiljuset.

– Den är känd inom sjukvården och man reagerar på den.

Under sina år som läkare har han bara ytterst sällan sett diabetesbrickor eller andra former av brickor och smycken som informerar om sjukdomar.

– Det har varit diskussioner om det här. Det största genombrottet blir när vi får nationell patientöversikt. Det är i startgroparna.

Redan i år ska den viktigaste medicinska informationen samordnas i en och samma databas. Det gör att patienter ska kunna få rätt behandling och medicin även om han eller hon blir sjuk eller råkar ut för en olycka på annan ort. Men datainspektionen ställer vissa krav. Om patienten är talför måste han eller hon medge att patientjournalen öppnas men är patienten medvetslös kan journalen öppnas utan medgivande.

– Långsiktigt ska allt finnas i databasen och det blir en enhetlig lösning för hela Sverige.

Börje Svensson råder ändå dem som har till exempel malign hypertermi, diabetes, epilepsi, blödarsjuka, allvarliga allergier eller andra sjukdomar att skriva information på en lapp som förvaras tillsammans med körkortet eller passet.

– Vid medvetslöshet söker vi efter id-handlingar och hittar informationen.

Mer läsning

Annons