Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad hände med oss efter Tjernobyl?

Annons

Jag går och funderar på kärnkraftverk. Kan egentligen försvinnande lite om detta. Med obehaglig övertydlighet har jag i alla fall lärt mig att det verkligen kan ta en ände med förskräckelse.

I Japan har de många kärnkraftverk och lite naivt och kanske okunnigt frågar jag mig hur man kan bygga så många kärnkraftverk i ett land som drabbas av så många jordskalv så ofta. Samtidigt är Japan ett av de länder i världen som är bäst rustat för att klara jordskalv som kryper långt upp på Richterskalan. Men den här gången hjälpte inte det, och vallen som skulle skydda mot en tsunami kunde stå emot en våg på sju, åtta meter, den som kom var över tio. Kärnkrafthaveriet i Fukushima klassas nu som lika allvarligt som det som hände i Tjernobyl.

Minns du dagarna när nyheten spreds i medierna om hur vår del av landet var en av de värst drabbade efter Tjernobylkatastrofen? Via vindar och regn landade oändligt mycket radioaktivitet i våra hallon och blåbärsbuskar och i de djur många

jagar och vill äta.

Jag stod i mina föräldrars kök och lyssnade mer uppmärksamt på nyheter i radion än jag någonsin tidigare gjort, ensam hemma var jag när P4 Gävleborg rapporterade om nedfall och förhöjda värden med allvarliga röster, jag var 14 år och dåliga skämt om att vi skulle börja lysa i mörkret duggade tätt.

Den sommaren åkte jag till England på språkresa, där frågade man mig allvarligt om mina föräldrar skickat i väg mig för att komma undan radioaktiviteten. Jag garvade men samtidigt fastnade de allvarliga minerna i bakhuvudet. Jag tror att det är därför en mycket amatörmässig och otäck tanke på senare år har dykt upp hos mig och jag kan inte riktigt släppa den, allvarligt menat frågar jag därför om det finns några undersökningar om hur Tjernobyl faktiskt kan ha påverkat oss Gävleborgare och fortfarande påverkar oss och vår hälsa?

Jag har inga barn och tänkte inte skaffa, men härligt nog har jag nära och kära som gärna vill ha massor med barn. Vi är uppväxta i Gävle, varför verkar så många har problem att bli gravida? Mina nära har i anmärkningsvärt många fall fått kämpa som attan, ändå lyckas inte alla. Har mina nära mer otur eller är det verkligen så att kvinnor som växt upp i länet har svårare att bli mammor än andra, fungerar papporna som de ska? Fortplantningsorganen är en del av kroppen som påverkas tidigast och mest. Jag hoppas att jag har uppåt väggarna fel men jag vill gärna veta. Jag har naturligtvis inga svar på hur vi ska klara oss helt utan kärnkraft och där verkar jag vara i gott sällskap.

Jag har valt grön el, både hemma och på landet. Men hur i hela fridens namn skulle man kunna peta in uteslutande grön el i mina glödlampor när grannens el kommer från ett stort företag som tror stenhårt på kärnkraft. Jag betalar dyrt och funderar på om det egentligen spelar någon roll vad jag gör. Ibland hamnar jag uppgivet i den gamla egoistiska och förskräckliga tanken, skit samma – det kommer att gå åt helvete i vilket fall.

TITTI SCHULTZ

Mer läsning

Annons